Een op de zes woningen is in handen van beleggers

Eén op de zes woningen die in Amsterdam worden verkocht, valt in handen van beleggers. Dit is meer dan voor de crisis. De kans op ongelukken op de woningmarkt in de stad neemt hierdoor toe.

Beleggers zijn inmiddels actiever dan in de jaren voor de crisis Beeld ANP
Beleggers zijn inmiddels actiever dan in de jaren voor de crisisBeeld ANP

De Amsterdamse huizenmarkt is meer dan ooit aantrekkelijk voor beleggers, blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau, dat dinsdag uitkwam. Door de lage rente zijn investeerders op zoek naar lucratieve deals en een woning in Amsterdam scoort hierbij hoog. Een huis is namelijk op te delen in een aantal kleinere appartementen, die voor hoge prijzen te verhuren zijn. Buy-to-let, heet dit fenomeen: kopen om te verhuren.

ING bekeek alle transacties in het Kadaster en zag dat beleggers in het eerste kwartaal van 2016 goed waren voor 16 procent van alle woningaankopen in Amsterdam. In 2015 was dit nog 13 procent, in de jaren daarvoor elf procent of minder.

Risico's nemen toe
"Beleggers zijn inmiddels actiever dan in de jaren voor de crisis," zegt Senne Janssen, senior econoom bij ING.

Doordat investeerders zich op de huizenmarkt storten, nemen de kansen af voor Amsterdammers die op zoek zijn naar een betaalbare koopwoning. De risico's nemen toe. Beleggers zorgen in eerste instantie dat de huizenprijzen in Amsterdam nog eens extra stijgen, maar ze zijn ook wispelturig en daarmee geen betrouwbare pijler onder de huizenmarkt.

Schok op de woningmarkt
"Als met andere investeringen betere rendementen te behalen zijn, keren ze zich weer af van de huizenmarkt," zegt Janssen. Met als gevolg: een schok op de woningmarkt en een correctie van de prijs.

De huizenprijzen in Amsterdam zijn de afgelopen jaren spectaculair gestegen. Inmiddels zijn kopers gemiddeld 50.000 euro meer kwijt dan een jaar eerder. Het fundament onder deze prijsstijgingen brokkelt af, blijkt uit het onderzoek.

Huizencrisis
Door de gigantische prijsstijgingen neemt de betaalbaarheid af, zeker nu de hypotheekrentes stijgen en mensen meer moeten betalen voor een lening. "De komende jaren zouden de prijsstijgingen moeten afvlakken," zegt Janssen. De prijzen stijgen dan nog wel, maar veel minder spectaculair dan de afgelopen jaren.

Wanneer de prijsstijgingen afvlakken, durft ING niet te voorspellen. In Londen en Stockholm had de correctie volgens de economische modellen allang plaats moeten vinden, maar de prijzen stijgen nog altijd flink, mede dankzij de beleggers. Wat Janssen wel voorspelt, is dat de kans op klappen toeneemt, naarmate de correctie langer uitblijft. Dan kan het in een keer, pats boem, afgelopen zijn, zoals bij aanvang van de vorige huizencrisis.

Van prijsdalingen lijkt voorlopig nog geen sprake. Van een crisis evenmin. "Maar mensen die dit jaar een huis in Amsterdam kopen, doen er verstandig aan niet meer te rekenen op prijsstijgingen van tien procent," aldus Janssen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden