Een op de vijf scholieren: Kom niet uit de kast

Een op de vijf scholieren denkt dat het niet mogelijk is om op school zonder problemen uit de kast te komen. Wel zijn de opvattingen over homoseksualiteit onder jongeren positiever geworden.

Een op de vijf scholieren denkt dat het niet mogelijk is om uit de kast te komen op school. Beeld anp
Een op de vijf scholieren denkt dat het niet mogelijk is om uit de kast te komen op school.Beeld anp

Dit blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over homoseksualiteit dat donderdag is verschenen.

Slechts een kleine groep jongeren (8% basisonderwijs, 7% voortgezet onderwijs) geeft aan dat lesbische en homoseksuele medescholieren niet hun vrienden mogen zijn.

De overgrote meerderheid (71% basisonderwijs en 73% voortgezet onderwijs) heeft hier geen probleem mee.

Niet mogelijk
Toch denkt een op de vijf leerlingen op het voortgezet onderwijs dat het niet mogelijk is om op school uit de kast te komen. 52 procent van de scholieren denkt dat dit wel kan, 12 procent denkt dat je tegenover iedereen uit de kast kunt komen en 40 procent denkt dat het enkel tegenover vrienden kan.

Dit betekent echter niet dat een op de vijf leerlingen het niet zal accepteren als er een medeleerling uit de kast komt. "Zij schatten het klimaat op school echter zo in, dat het volgens hen niet mogelijk is om zonder problemen uit de kast te komen," zegt onderzoeker Lisette Kuyper.

Zichtbaar
Dertig procent van de ondervraagde leerlingen vindt het nog wel 'vies' als twee jongens met elkaar zoenen. Bij twee zoenende meisjes ligt dat percentage op 19 procent. Dit is vergelijkbaar met de opvattingen onder volwassenen.

"Het is gewoon hartstikke mooi dat zoveel mensen positief zijn, maar tegelijk zie je dat mensen er nog altijd moeite mee hebben als lhbti's zichtbaar zijn," zegt COC voorzitter Tanja Ineke.

Ze wijst er in dat verband op dat slechts 12 procent van de scholieren denkt dat je aan iedereen op school kunt vertellen dat je homo of lesbisch bent.

Lees ook: Nederland valt uit top tien landen met goede LHBTI-rechten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden