Een op de vier kampt met spijsverteringsproblemen

Bijna één op de vier Nederlanders kampt met maag-, darm- of leverproblemen. Zo'n 15.000 mensen zijn daar in 2017 aan overleden. Als een Nederlander kanker krijgt, is de kans het grootst dat het aan het spijsverteringsstelsel is.

Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. Beeld ANP - Piroschka van de Wouw
Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting.Beeld ANP - Piroschka van de Wouw

In Nederland stonden in 2017 3,7 miljoen mensen bij de huisarts geregistreerd met maag-, darm- of leverproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

De problemen variëren van relatief onschuldige infecties aan het maag-darmkanaal tot ernstige, chronische darmklachten of kanker aan een van de spijsverteringsorganen.

Spijsverteringsstelsel
In 2017 overleden 15.000 Nederlanders aan een maag-, darm- of leveraandoening. Dat is 10 procent van de totale sterfte in Nederland. Bijna 13.000 van hen overleden aan kanker van het spijsverteringsstelsel. RIVM-onderzoeker René Poos: "Darmkanker is een belangrijke doodsoorzaak."

Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting: "Als je kanker krijgt, is de kans het grootst dat dit in een van de spijsverteringsorganen voorkomt." RIVM'er Poos bevestigt dit: "Kanker van het spijsverteringsstelsel werd van alle kankers het meest vastgesteld."

Vezelrijk eten
Zo'n 625.000 mensen in Nederland moeten met klachten aan het spijsverteringsstelsel naar een medisch specialist, vaak vanwege hun dikke of dunne darm, blinde darm of de anus. Specialisten zien ook veel patiënten met chronisch ontstoken darmen.

De zorguitgaven voor deze aandoeningen bedragen 3,3 miljard euro. Die kosten lopen op, doordat er meer ouderen komen. "In 2030 zijn de kosten 10 procent hoger," zegt Poos. "Kankers nemen met 25 procent toe."

MLDS-directeur Tool luidt de noodklok. "Een goede werking van de spijsvertering is van levensbelang. Let op goede voeding, vezelrijk eten en klachten niet wegwuiven."

Vandaag begint de stichting met een landelijke campagne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden