Eén op de tien sigaretten illegaal

Opsporingsdiensten hebben vorig jaar 10,7 miljoen pakjes illegale sigaretten onderschept, waarmee voor 32 miljoen euro aan accijns en btw werd ontdoken. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Opsporingsdiensten hebben vorig jaar 10,7 miljoen pakjes illegale sigaretten onderschept, waarmee voor 32 miljoen euro aan accijns en btw werd ontdoken. Foto ANP/Lex van Lieshout

DEN HAAG - De sigarettenindustrie schat dat één op elke tien gerookte sigaretten in Nederland is gesmokkeld. Dat is berekend op basis van leeggerookte sigarettenpakjes die in de horeca en op festivals achterblijven en worden verzameld en geteld. De schatkist mist jaarlijks zo'n 200 miljoen euro aan accijns en btw op smokkelsigaretten.

Opsporingsdiensten hebben vorig jaar 10,7 miljoen pakjes illegale sigaretten onderschept, waarmee voor 32 miljoen euro aan accijns en btw werd ontdoken. Dat is meer dan het dubbele van 2007, toen 4,5 miljoen pakjes in beslag zijn genomen.

Of de omvang van de sigarettensmokkel even sterk is toegenomen of dat alleen meer smokkelaars tegen de lamp zijn gelopen, durfden de douane en de opsporingsdienst Fiod-ECD niet te zeggen. Volgens de tabaksfabrikanten zijn de in beslag genomen partijen slechts het topje van de ijsberg. De koepel van Nederlandse tabaksfabrikanten Stichting Sigaretten Industrie (SSI) schat dat tien procent van de gerookte sigaretten in Nederland is gesmokkeld.

De onderschepte sigaretten voor de Nederlandse markt waren vorig jaar nagenoeg allemaal Chinese namaakmerksigaretten. De namaaksigaretten bevatten volgens de merkfabrikanten een hoger gehalte aan cadmium en lood in de tabak, en zijn daardoor extra gevaarlijk voor de gezondheid.

De hoge Nederlandse accijns op sigaretten maakt de smokkel steeds aantrekkelijker. Het Korps Landelijke Politie Diensten gaat er daarom van uit dat de smokkel de komende jaren zal toenemen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden