Een op de negen jongeren gepest op school

Van de jongeren op het voortgezet onderwijs geeft 11 procent aan de afgelopen drie maanden gepest te zijn. In een klas van 27 kinderen worden dus gemiddeld drie kinderen gepest, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ook de GGD Amsterdam deed onderzoek onder leerlingen van middelbare scholen in de stadBeeld anp

Het RIVM voerde samen met de GGD's een onderzoek uit onder 100.000 jongeren, waarvan de eerste resultaten dinsdag werden gepubliceerd. Onder pesten verstaan de onderzoekers onder meer schelden, roddelen, vervelende berichtjes sturen, iets afpakken, spugen of iemand buitensluiten. Daarnaast geeft nog eens ruim 5 procent van de jongeren aan dat zij in de afgelopen drie maanden slachtoffer geweest zijn van cyberpesten.

Ongeveer een op de tien jongens geeft aan te pesten, tegenover een op de twintig meisjes. Terwijl jongens en meisjes even vaak aangeven slachtoffer te zijn van pesten op school, zeggen meisjes vaker te maken te hebben met cyberpesten. Jongere leerlingen zeggen meer gepest te worden, oudere leerlingen zeggen vaker zelf te pesten. Vmbo-leerlingen zijn vaker slachtoffer als ook dader van pesten op school of via internet dan leerlingen op havo of vwo, zo blijkt uit hun antwoorden.

De mate waarin jongeren gepest worden blijkt vooral samen te hangen met hoe weerbaar ze zijn, of ze emotionele problemen hebben en of ze zich gezond voelen, aldus de onderzoekers. Weerbare jongeren worden ruim drie keer minder gepest dan jongeren die niet weerbaar zijn.

Lees ook: Ex-basketballer geeft anti-pestclinics: Pak mij maar, niet hem [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden