Eén op de drie politiemensen vecht nieuwe functie aan

De onvrede over de manier waarop de Nationale Politie wordt gevormd, is enorm. Meer dan een derde van alle 65.000 politiemensen heeft bezwaar gemaakt tegen de nieuwe rol die hun is toebedeeld of de voorwaarden waaronder ze vanaf 1 januari moeten werken.

Paul Vugts
Politiemensen voor het bureau Beursstraat in de Amsterdamse binnenstad. Beeld anp
Politiemensen voor het bureau Beursstraat in de Amsterdamse binnenstad.Beeld anp

Ruim negenduizend klagers begonnen een geschillenprocedure. Ook lopen er 2600 rechtszaken.

In Amsterdam stonden gisteren acht politiemensen voor de bestuursrechter om hun nieuwe functie aan te vechten. Het opmerkelijkste proces over de Amsterdamse politie diende echter in Utrecht, omdat de betrokkene in die regio woont. Commissaris Ad Smit, die 38 jaar in dienst is van de Amsterdamse politie, is verreweg de prominentste klager.

Hij is twintig jaar een gevierd districtschef - eerder in de binnenstad, nu in Oost en Zuidoost. Bovendien is hij de belangrijkste commandant bij risicovolle voetbalwedstrijden van Ajax en het Nederlands elftal in de stad. Hij speelt ook een sleutelrol in de strijd tegen de harde kern van Ajaxhooligans.

Met eerdere korpsleidingen was Smit overeengekomen dat hij tot zijn pensioen chef van de politie in Oost en Zuidoost zou blijven. Hij weigert op zijn eigen functie te solliciteren.

Meer nadelen dan voordelen
Lopende de procedure wil Smit geen commentaar geven op de zaak.
Veel klagers zijn niet alleen hoogst ontevreden over hun persoonlijke positie, maar vinden ook dat het opgaan van 26 korpsen in de Nationale Politie zeker in Amsterdam meer nadelen heeft dan voordelen.

Het voorheen rijke Amsterdamse korps kampt nu op vele fronten met tekorten. Het wagenpark veroudert, bijna de helft van de politiebureaus verdwijnt. De opbrengsten van de gebouwen vloeien na verkoop niet langer in de Amsterdamse kas, maar worden landelijk verdeeld. Het geld gaat zo vooral naar de armlastige regio's.

Waar met de vernieuwingsoperatie 'een cultuuromslag', vernieuwing en verjonging van chefs waren beoogd, is dat volgens de klagers nauwelijks gebeurd. De landelijke korpsleiding zou bezwaren niet serieus nemen.

De advocaat van de korpstop stelt dat korpschef Gerard Bouman vastzit aan afspraken met de regering en de vakbonden. De leiding van de politie in Amsterdam denkt dat de vrees voor de meeste problemen onterecht is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden