Eén op de drie Nederlandse kinderen ooit slachtoffer van seksueel geweld

Elk jaar worden 62.000 kinderen voor de eerste keer slachtoffer van een vorm van seksueel geweld. Eén op de drie kinderen maakt ooit een vorm van seksueel geweld mee. Dat staat in een rapport over de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen, opgesteld door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corine Dettmeijer. Ze overhandigde het rapport vandaag aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Minister Opstelten Beeld anp
Minister OpsteltenBeeld anp

Meisjes worden relatief vaker slachtoffer van seksueel geweld dan jongens: 41 procent van hen krijgt ermee te maken, tegenover 23 procent van de jongens. Eén op de tien meisjes maakt ongewilde manuele seks mee, één op de twintig orale of genitale seks. Niet iedereen ziet zichzelf als slachtoffer, jongens relatief minder vaak dan meisjes.

De gevolgen die slachtoffers ondervinden lopen uiteen. Sommigen ervaren nagenoeg geen problemen. Bij velen heersen echter gevoelens van schaamte, nachtmerries of langdurige psychische, medische of seksuele gevolgen.

Opstelten: 'Schokkende cijfers'
Net als Dettmeijer noemde Opstelten het aantal gevallen van misbruik heel ernstig. 'Ik schrik er altijd van, juist omdat het is gericht tegen kinderen', zei Opstelten. Uit de cijfers blijkt ook dat slechts drie op de tien meldingen leidt tot een aangifte. 'Dat is schokkend weinig en duidt erop dat de drempel te hoog is en omlaag moet. Want dit betekent ook dat daders niet aangepakt worden', zei Dettmeijer, die wil dat meer meldingen moeten worden onderzocht. Veel slachtoffers vertellen pas jaren later, of nooit, wat hen is aangedaan. Mensen in hun omgeving zien niet wat hen is overkomen.

Meer risico
Oudere kinderen (16-17 jaar) lopen meer risico dan jonge kinderen. Overige risicogroepen zijn kinderen met een beperking, kinderen uit gezinnen waarin verslaving of criminaliteit voorkomen, of uit samengestelde gezinnen of eenoudergezinnen.

Het is onbekend hoeveel mensen dader zijn van seksueel geweld tegen kinderen. De verdachten die bekend zijn, zijn vrijwel altijd mannen. Niet iedere verdachte heeft een seksuele voorkeur voor kinderen: 20 procent van hen is pedofiel. Een kwart van de verdachten is zelf ook minderjarig. Meer dan een kwart heeft een verstandelijke beperking. De helft is nog niet eerder in beeld geweest bij justitie. In driekwart van de bij de politie gemelde gevallen is de beschuldigde een bekende van het kind, in een vijfde is het een familielid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden