'Een omnivoor, ook qua kennis'

De dood van culinair schrijver en allesweter Johannes van Dam heeft Amsterdam zeer aangegrepen. Mensen die hem kennen noemen hem erudiet, eigenwijs, 'de bovenmeester van het Spui'.

Johannes van Dam. Beeld anp
Johannes van Dam.Beeld anp

Wie heeft hem nooit de Spuistraat zien oversteken of zien zitten bij Café De Zwart? Behalve een populaire auteur en culinaire allesweter was Johannes van Dam ook gewoon onderdeel van de binnenstad en het Spui in het bijzonder. Striptekenaar en goede vriend Dick Matena leerde Van Dam kennen op het plein, bij café Hoppe. Vorig jaar brachten ze samen het kookboek Koken op Bommelstein uit.

'Lange tijd dronken we elke ochtend samen koffie. Johannes was één van de leukste en interessantste mensen die ik in mijn leven heb gekend. Zo'n humor, zo'n enorm zelfvertrouwen. Hij vond eigenlijk dat hij altijd gelijk had, en als hij het dan een heel enkele keer mis had, beschouwde hij dat eerder als een weeffoutje in de wereld dan dat het aan hem lag. We spraken over van alles, vooral over strips en beeldverhalen want daar hield hij van. Met eten heb ik niks, hij heeft me dat nog wel geprobeerd te leren. Een barbaar noemde hij me, een neanderthaler. Die ironische pesterijen zal ik vreselijk missen'

Chef van het plein
Herm Pol van de Athenaeum Boekhandel, waar Van Dam boven woonde en elke dag wel even kwam, zegt: 'Martin Bril heeft eens geschreven: 'Johannes van Dam stak controlerend het Spui over', en zo wás het echt. Johannes was de chef van het plein, de bovenmeester. Hij bemoeide zich overal mee. Als iemand over de stoep fietste, werklui te veel herrie maakten op het verkeerde moment, als een klant in de winkel een vraag had waar hij het antwoord op wist, dan liet hij direct van zich horen.'

Groot man
Louise Fresco, universiteitshoogleraar aan de UvA: 'Mijn werkkamer ligt aan het Spui, dan kwam hij met zijn scootmobiel onder mijn raam staan en toeterde hij. Hij richt zich echt op het gastronomische gebied, terwijl ik me meer bezighoud met productie, verdeling en duurzaamheid, maar ik vond hem echt een groot man. Ik ben dol op erudiete mensen, en er was niemand die over gastronomie zo veel wist als hij. De Dikke Van Dam is een meesterwerk.' Pol: 'Er was eigenlijk geen enkel terrein waar hij niks van wist. Een omnivoor, ook qua kennis.'

Het is niet alleen fun
Joosje Noordhoek, al 46 jaar Van Dams goede vriendin en zijn vaste redacteur: 'Vriendschap en werk gingen bij ons samen. Ik ben ook veel bezig met eten en koken, en dan lees je zo'n tekst toch anders dan iemand die alleen naar de spelling kijkt. Johannes heeft me echt op een andere manier leren eten, en dat geldt ook voor zijn lezers - het is niet alleen fun, je moet je informeren en heel goed proeven. Dat je iets hartigs voor je hebt en denkt: verhip, er zit kaneel in. Dat heb ik van hem. En ik ben niet de enige.'

Vandaag meer reacties in Het Parool en morgen bij de krant: Johannes van Dam Special.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden