Overzicht

Een ode aan 'sexy motherfucker' Amsterdam-Noord

De PS van de Week, de zaterdagbijlage van Het Parool, bracht afgelopen weekend een ode aan stadsdeel Noord. Dit zijn alle artikelen uit de special.

Het Parool
De Van der Pekmarkt in Noord. Beeld Rink Hof
De Van der Pekmarkt in Noord.Beeld Rink Hof

Wat had je vroeger te zoeken tussen die tuindorpen en scheepswerven, aan de overkant van het IJ? Als je naar Noord ging dan was het, zoals ontwerper Ronald Hooft in een interview zegt, 'paspoort mee'.

Maar de stad verandert, en daarmee ook onze beleving van de stad. Wat twintig jaar geleden de andere kant van de wereld leek, blijkt nu een fietstochtje verderop te liggen. De Watergraafsmeer, Bos en Lommer - het is allemaal binnenstad geworden. En dat geldt ook voor Noord, het stadsdeel dat Het Parool deze week in het zonnetje zet.

Wat is volgens jou een goede reden om het IJ over te steken? Tip je favoriete A-locatie in Noord: de leukste inzendingen verzamelen we. Mail je tip met korte toelichting naar nieuwsdienst@parool.nl.

De artikelen uit de speciale PS over Amsterdam-Noord op een rij:

De straatmeiden van Noord: 'Wij zijn loslopende honden'
Op het Buikslotermeerplein wemelt het van de hangplekken voor ouderen. Veruit het meest geliefd is het terras van de Febo, waar de 'straatmeiden' iedere dag zitten. 'Waar wij elkaar van kennen? Hiervan.'

Ontwerper Ronald Hooft: 'Paspoort mee, zo ver voelde Noord'
Ronald Hooft (55) komt als ontwerper van gebouwen en hun interieur in alle stadsdelen. Maar zijn huis en bureau staan in Noord. Op pad door de banlieues van Amsterdam. 'In Saint-Denis word je keihard uitgelachen als je dit een getto noemt.'

Café de Ceuvel (6-)
Aan vrolijk idealisme ontbreekt het niet bij Café de Ceuvel. Wel aan professionaliteit, schrijft culinair recensent Hiske Versprille. Bijna alles is op, en wát er is, overtuigt nauwelijks.

Ze was geen vrouw van spijkerbroeken en potten thee
Columnist Roos Schlikker schrijft over haar moeder, die vroeger geregeld mopperde op Noord. 'Ze liep er verloren, in de straten die roken naar Maggi en Omo.'

Het Noorderpark. Beeld Rink Hof
Het Noorderpark.Beeld Rink Hof

Noord, wat ben je toch een sexy motherfucker
'Ik ben geboren in Afghanistan, ik ben opgegroeid in Nederland, maar ik ben thuis in Amsterdam-Noord.' Schrijver en rapper Massih Hutak (25) brengt een ode aan zijn 'baarmoeder'. Trots op de Noordside.

Van der Pekplein: zes ondernemingen in een nieuw jasje
Vanaf Centraal Station ben je er zo: het Van der Pekplein in Noord ligt op zo'n drie minuten fietsen van het pontje bij de Buiksloterweg. Met de renovatie van de hele buurt is ook het plein meegenomen.

Amsterdam-Noord: Het begon met een galgenveld
Tegenwoordig is Noord onlosmakelijk verbonden met de rest van de stad, maar dat is lang niet altijd zo geweest. Strijd met het water én met Amsterdam: de grillige geschiedenis van een zompig moerasland.

Noord is een eilandenrijk van buurtjes
Vanaf de overkant van het IJ lijkt het één pot nat, maar Noord is een eilandenrijk van buurtjes. Van de dorpjes op het historische dijklint en buiten de Ring tot de buurten die in de twintigste eeuw zijn aangegroeid: ze hebben stuk voor stuk een eigen karakter.

De Pinksterbloemstraat in Floradorp, ook wel de Rimboe genoemd. Beeld Rink Hof
De Pinksterbloemstraat in Floradorp, ook wel de Rimboe genoemd.Beeld Rink Hof

Ditte Kuijpens (Schuldig): 'Je moet in dit land werken, al ben je ziek'
Ditte Kuijpens (55) was vorig jaar een opvallende verschijning in de documentaireserie Schuldig, over de schuldenproblematiek in de Vogelbuurt. Ooit leidde ze een bruisend leven op Ibiza. Hoe is het nu met Ditte? 'Ik wil rust. Eindelijk rust.'

Aan de Canta! Vijf eigenaren over hun kleine autootje
Toen de gemeente dit voorjaar 180 Canta's dreigde af te pakken, stortte menig leven in. Maar het kwam goed. Vijf Cantarijders over hun 'rare pausmobiel'. Groot pluspunt: je kunt ermee op de pont.

Van clubavond tot oliebol: Dit is er allemaal te doen in Noord
Geen huis, werk, school, familie of vrienden aan de overkant? Deze A-locaties zijn goede redenen om toch over te steken.

Van De Pijp naar De Banne: 'Het was even slikken'
Begin dit jaar verhuisde journalist Janno Lanjouw (34) met zijn gezin van De Pijp naar De Banne. Verslag van zijn Noordshock. 'Er is vast wel ergens een kroeg op maandag open, jongen. Je moet 'm alleen nog vinden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden