Ingezonden brief

Een ode aan Noord, het Hawaï van Amsterdam

Noorderling Jesse Moes roept Amsterdammers in een ingezonden brief in Het Parool op eens het pontje naar Noord te pakken. "Je zal zien dat het gras groener is, de mensen vrolijker en de vis verser."

Oproep: pak eens het pontje naar Noord Beeld Het Parool
Oproep: pak eens het pontje naar NoordBeeld Het Parool

Het Centrum lijkt de laatste jaren wel een boksgala voor mensen met een mening. 'De vertrutting van Amsterdam', 'de festivals veroorzaken overlast', 'het centrum verandert langzaam in een chronisch Chinatown'. De één is voor, de ander tegen. Niemand is tevreden.

Gevangen in hoge gebouwen is de horizon moeilijk te vinden. En hoe kun je je horizon verbreden, als deze verscholen ligt achter stenen obstakels? Neem dan het zwaar onderschatte Noord, gescheiden van de rest van de stad door het water. Het schiereiland van de stad. Nee, het Hawaï binnen de A10.

De schoonheid is onverklaarbaar. Alsof je verliefd bent op de helft van een eeneiige tweeling en walgt van de ander. De schoonheid zit vanbinnen. Je kunt er niet van een afstandje naar kijken en dan maar een oordeel vellen. Je moet het gras voelen, de markt proeven en de wiet ruiken. Je moet erin om verliefd te worden. Hoe dieper in Noord je komt, hoe karakteristieker het wordt.

Negerinnen
Gezette negerinnen die nonchalant over het fietspad lopen. Als keurig opgevoede Hollandse zoon bewonder ik die vrouwen, de cultuur en het gemak waarmee ze de zorgen wegwuiven: 'Geen stress bleekscheet, alles wordt swietie.'

De Foodhallen in West verbleken bij de artistieke, rauwe uitstraling van het NDSM-terrein. In de loods waar mijn opa schepen bouwde, maken mijn vrienden nu elektronische muziek. Noem het hip, noem het nostalgie. Alleen in Noord.

Dus pak een keer het pontje. Gewoon, tussen de toeristen door, langs de festivals en ondanks alle wegwerkzaamheden. Je zal zien dat het gras groener is, de mensen vrolijker en de vis verser. Wuif je vooroordelen weg, denk de tokkies opzij, want Noord is geen Noord zonder hen.

Laat het onaangeroerd door de ­chagrijnige stadsbewoner blijven. Laat Hawaï alsjeblieft niet worden overgenomen door artistieke hipsters of touringcars vol Chinezen. Laat de boel de boel, en verbreed je horizon. Die horizon ligt soms dichterbij dan je denkt.

Jesse Moes Beeld Eigen foto
Jesse MoesBeeld Eigen foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden