PlusAchtergrond

Een nieuwe Wiegman is er niet zomaar: de zoektocht naar een opvolger

Sarina Wiegman is bezig aan haar laatste maanden als bondscoach van de Oranje Vrouwen. Vijf vragen en antwoorden over de opvolging van de succestrainer.

Daniël Dwarswaard
Sarina Wiegman. Beeld BSR Agency
Sarina Wiegman.Beeld BSR Agency

1. Moet de opvolger van Sarina Wiegman per se een vrouw zijn?

Nee, dat is geen vereiste, zo laat Nico-Jan Hoogma weten. De directeur topvoetbal van de KNVB is samen met zijn mededirectielid Jan Dirk van der Zee verantwoordelijk voor de aanstelling van een nieuwe bondscoach. “Het vereiste is kwaliteit.” Dat óf de hoofdcoach óf de nieuwe assistent een vrouw is, is voor Hoogma wel voor de hand liggend. “Het coachen van een vrouwenteam is anders dan het coachen van een mannenteam. Dat is in elke sport zo. Er zijn andere discussies, er is een andere omgang met elkaar. Daar moet je wel ervaring mee hebben. Het is dus wel handig dat er in de technische staf iemand zit die dat meebrengt.”

2. Levert de aanstelling van de nieuwe bondscoach de bond hoofdbrekens op?

Toch wel een beetje, ja. Of zoals Hoogma het zegt: “Het is niet makkelijk.” Dat komt ook, omdat de vrouwen met de juiste trainerspapieren (UefaPro) niet in rijen van vier staan opgesteld voor het bondsbureau in Zeist. Hoogma geeft ruiterlijk toe dat daar nog een grote slag te maken is. “We zijn daarom niet voor niets bezig met programma’s en cursussen om vrouwen enthousiast te maken voor een functie in het voetbal. Ook binnen de huidige selectie van de Leeuwinnen. Daar is best wat animo om later coach of bestuurder te worden. Maar dan heb je het natuurlijk wel over de toekomst.”

Of de nieuwe Sarina’s niet nu al klaar hadden moeten staan? Hoogma: “De sport is de afgelopen jaren in een enorme stroomversnelling terechtgekomen. Maar ik onderken dat het wel een zorg is binnen de bond. Daarom zetten we nu juist ook in op het opleiden van toekomstige vrouwelijke trainers en bestuurders.”

3. Welke vrouwen zijn eigenlijk beschikbaar?

Naast de vertrekkende Wiegman zijn er drie Nederlandse vrouwen met de juiste trainerspapieren. Voormalig bondscoach Vera Pauw (58), Hesterine de Reus (59) en Jessica Torny (40). Bij de eerste twee ligt het niet voor de hand dat zij een rol spelen in de toekomstige staf. Dat geldt wel voor Torny die de afgelopen jaren met succes verschillende jeugdploegen van Oranje heeft getraind. Zij is al in dienst van de KNVB en zou ook goed passen als assistent-trainer. Juist omdat ze gepokt en gemazeld is in het vrouwenvoetbal. Ook de naam van Jill Ellis, de topcoach die Amerika tal van successen bezorgde en nu geen job heeft, zingt rond. Ze zou zelf wel openstaan voor de klus. Hoogma diplomatiek: “Je kunt heel ruim denken.”

4. Is er genoeg budget voor zo’n topcoach?

Wiegman laat een behoorlijke erfenis achter. Onder de succescoach werd Nederland in 2017 Europees kampioen. Tijdens het WK van 2019 werden ze tweede nadat de finale tegen de Verenigde Staten werd verloren. Kortom, Oranje heeft in korte tijd een enorme status opgebouwd. Zo bezien staat de voetbalbond nu ook op een belangrijk kruispunt. Zet het door voor een vaste plek in de wereldtop of blijft Oranje steken? Ook de aanstelling van de bondscoach is hierin cruciaal. De vraag is daarom relevant: is er genoeg budget voor een topkandidaat? Hoogma: “De laatste jaren is er op dat vlak natuurlijk ook veel ten goede veranderd. Wij denken in kwaliteit, maar ergens zijn er ook grenzen. Uiteraard zetten we hoog in.”

5. Wanneer wordt de nieuwe bondscoach aangesteld?

Zoals dat wel vaker gaat met vacatures kreeg Hoogma van alle kanten al mails, tips en namen door. Maar het is niet zo dat er morgen een nieuwe bondscoach is. Er lopen gesprekken met enkele kandidaten, maar die bevinden zich in de oriënterende fase. Eind juli beginnen de Olympische Spelen, het laatste kunstje van Wiegman. Hoogma: “Uiteraard moet er ruim voor die tijd duidelijkheid zijn.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden