Een nep-ID is op school of online zo geregeld

Het kopen van een vervalste ­identiteitskaart blijkt een fluitje van een cent. Minderjarigen kopen ze soms al voor twintig euro om zo ­18-plus horeca in te komen en om ­alcohol te kopen.

Nina Rijnierse
Een nep-ID kost tussen de twintig en vijftig euro Beeld anp
Een nep-ID kost tussen de twintig en vijftig euroBeeld anp

De jongeren komen aan de nagemaakte ID's via klasgenoten die de kaarten met computerprogamma's kunnen vervalsen of ze schaffen ze aan via internet.

Vaak wordt bij het namaken voor een andere nationaliteit gekozen, zodat onjuistheden minder snel opvallen. In Whatsappgroepen en op scholen wordt in de kaarten gehandeld. Een nep-ID kost tussen de twintig en vijftig euro.

Zeer inventief
Koninklijke Horeca Nederland erkent het probleem. Een woordvoerder: "Jongeren zijn zeer inventief in het zichzelf ouder laten lijken. Portiers zijn ervoor opgeleid om echte identiteitsbewijzen van valse te onderscheiden, maar in het donker is het verschil vaak niet goed te zien."

Ook de gemeente is bekend met de neppasjes, maar op welke schaal het voorkomt is onbekend. Uit recent onderzoek in opdracht van de gemeente blijkt dat bezoekers van de Amsterdamse horeca in 87 procent van de gevallen niet gevraagd worden naar een identiteitsbewijs.

Het is volgens een woordvoerder vooral aan horeca­ondernemers om erop toe te zien dat minderjarigen geen alcohol drinken. "De gemeente controleert vervolgens of ze dat ook echt doen."

Ontmoedigd
Koninklijke Horeca Nederland zegt 'geluiden te horen' dat de politie er op een drukke uitgaansavond niet op zit te wachten zes keer gebeld te worden over een vals ID. "Horecaonder­nemers worden daardoor ontmoedigd de politie te bellen."

De politie spreekt dat tegen. "Als we het tegenkomen, doen we dat strafrechtelijk af of middels een stevig gesprek met de ouders van de betrokkene." De politie ziet geen trend in het aantal meldingen, maar houdt er ook geen specifieke cijfers over bij. Er zijn geen gerichte controles om het fenomeen te bestrijden.

Jeroen Besseling, uitbater van studentencafé De Gieter in de Korte Leidsedwarsstraat, hanteert al jaren een minimumleeftijd van achttien jaar. "Iedereen die er jong uitziet moet zich bij ons verplicht legitimeren. Anders krijgen we straks hele schoolklassen binnen."

Fraude
Besseling controleert streng omdat zijn gelegenheid goedbezocht is. "We kunnen ons permitteren mensen te weigeren. Amerikaanse rijbewijzen en foto's van paspoorten komen er niet in. Maar het zal echt wel eens voorkomen dat er toch iemand doorheen glipt."

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het vervalsen van identiteitsbewijzen een van de meest voorkomende vormen van fraude.

Een woordvoerder: "De inzet van Binnenlandse zaken is bij dit fenomeen klein, dit is een redelijk slachtofferloze vorm van fraude. Wij helpen vooral slachtoffers van identiteitsfraude." Het ministerie zegt wel ­contact te hebben met gemeentes over de bestrijding.

Lees ook: 'Met mijn fake ID kom ik als 17-jarige makkelijk een club binnen' [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden