PlusColumn

Een must have voor iedereen die nog niet dood is

Gijs Groenteman Beeld Artur Krynicki
Gijs GroentemanBeeld Artur Krynicki

Katja Schuurman is de hoofd­redacteur van een eenmalige glossy genaamd Dood. Toen ik Dood ging zoeken in de AKO bleek ik toch meer te vallen voor de tijdschriften Plus en Zin.

Die leren mij juist alles over de kwieke, vrolijke en gezonde oude dag. Vol wandelingen, verantwoorde culturele bezoekjes en kleren die makkelijk zitten.

Plus bleek ook nog een intrigerende jaarlijkse special te hebben, de Pluspraktisch. Het thema: Veilig onderweg - de grote opfrisgids. Dit blad is een absolute must have voor iedereen die nog niet dood is en ook niet wenst dood te gaan onderweg.

De sexy insteek is namelijk: hoe beweeg ik mij als bejaarde in het verkeer? Het is opgedeeld in vijf overzichtelijke hoofdstukken: 'Onderweg met de auto', 'Onderweg met de scootmobiel', 'Onderweg met de fiets', 'Onderweg als voetganger' en 'Onderweg met het openbaar vervoer'.

Aangezien de makers van Plus hun doelgroep wel zullen kennen en er in dit blad een volstrekt infantiele toon wordt aangeslagen, vermoed ik dat bejaarden achterlijk zijn. Zo wordt er een ­kolommetje aan valpreventie gewijd: 'Om lekker te lopen, zijn goede, stevige en prettige schoenen noodzakelijk.'

Blijkbaar kunnen bejaarden dit zelf niet verzinnen en hebben ze de Pluspraktisch nodig om het uit te leggen.

Even later: 'Bij het lopen verplaatst u per stap uw evenwicht van links naar rechts. Steeds moet u opnieuw uw balans zien te vinden.' En dan: 'Raakt u snel uit balans? Dan is de kans groter dat u een keer valt.'

Ja mensen, dit soort tips. Gewoon te koop bij de AKO.

Het hoofdstuk over openbaar vervoer begint met de filosofische kwestie 'Wat is openbaar vervoer?' - dat weten vijftigplussers blijkbaar niet - en als die is opgelost volgt een oeverloze uitleg van de ov-chipkaart.

Er staat een lang artikel in dat heet: 'Met de kleinkinderen op stap. Verantwoord aan de wandel.' Alarmerende tussentekst: 'Blijf met een klein kind liever de hele route op de stoep, ook als u daarvoor om moet lopen.'

Verder natuurlijk veel foto's van oude mensen in windjacks, die met bezorgde gezichten op hun rijwiel langs een bollenveld fietsen. Een tip voor een training 'veilig van je fiets vallen'. Een reportage over een cursus e-bike ('Een e-bike gaat harder dan je gewend bent').

De absolute bonus van dit blad is dat er ook nog een gadget bij zit: een veiligheidshesje. Als u iemand met een knalgeel tuniek door de stad ziet lopen waar 'Plus' op staat, ben ik het.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden