Plus

Een mooie vondst in het puin van de Urbanuskerk

De Urbanuskerk wordt na de verwoestende brand in september beetje bij beetje hersteld. De schade is groot, maar de brand zorgde ook voor een verrassing.

Kroonluchter laat vergulde letters zien Beeld Dolf Middelhoff
Kroonluchter laat vergulde letters zienBeeld Dolf Middelhoff

De brand die een deel van de Sint-Urbanuskerk in Amstelveen verwoestte, heeft gezorgd voor veel ellende, maar als je dan toch naar een lichtpuntje moet zoeken, dan heeft hij de kroonluchter wel mooi een dienst bewezen. De kroonluchter, een joekel met een doorsnede van zeker 2,5 meter, raakte bij de brand beschadigd.

Maar wat bleek: achter de afbladderende verf, piepten de oorspronkelijke kleuren tevoorschijn. "Er zitten waarschijnlijk vergulde letters verstopt onder een laag menie. Hoe mooi zou het zijn als we die in oude luister kunnen herstellen?" zegt Ad Verkleij, vicevoorzitter van het kerkbestuur.

De brand openbaarde het geheim van de kroonluchter. De kerk in de gemeente Amstelveen is dus op zoek naar harde feiten: hoe zag het object er bij oplevering anno 1888 uit? Daarom heeft de kerk een oproep gedaan. Iedereen die foto's heeft van het interieur van de kerk van vóór de jaren zestig, wordt gevraagd ze aan te leveren. "We hebben hier allemaal getrouwd en gerouwd, er moeten toch foto's zijn," zegt Clem Venne, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus.

De kroonluchter is volgens Verkleij van de hand van de beroemde architect Pierre ­Cuypers, die behalve de Urbanuskerk, ook het Rijksmuseum en het Centraal Station in ­Amsterdam ontwierp. Het vermoeden is dat de kroonluchter in de jaren zestig is overgeschilderd.

"Destijds ging er een nieuwe wind door de kerk. Cuypers' werk was kleurrijk en uitbundig, maar in de jaren zestig moest het sober en ingetogen," zegt Verkleij. Bij de laatste restauratie tot 2016 zijn alle oorspronkelijke kleuren weer teruggebracht, behalve die van de kroonluchter. Die werd, zonder dat iemand het doorhad, verstopt onder de menielaag weer opgehangen.

Verdwenen spreekstoel
Verkleij en Venne staan voor de zwaargehavende kerk. De toren staat nog fier overeind, maar het dak van de kerk is verbrand en de gemetselde gewelven deels ingestort. Gevels worden met steigers gestut, glas-in-lood met houten schotten beschermd. De schade is groot. Hoe groot precies, wordt volgens Verkleij nog berekend.

Het interieur van de Urbanuskerk. Beeld Dolf Middelhoff
Het interieur van de Urbanuskerk.Beeld Dolf Middelhoff

"We zijn goed verzekerd, maar daarmee kan je de kerk alleen terugbrengen naar de staat van voor de brand." Het restaureren van de kroonluchter is dan niet inbegrepen. Het verduurzamen van de kerk, ook een van de wensen, evenmin. De Stichting zamelt geld in voor herstel met benefietconcerten.

Zijn er nog andere wensen? "De preekstoel," zegt Venne. "Die is weg. Hoe die ooit is verdwenen, is een raadsel. Er gaan verschillende verhalen over. Hij zou op de wagen van de schillenboer zijn gegooid en afgevoerd. Een ander verhaal is dat hij ergens in de kerk is opgeslagen en daar is vergaan. Die willen we ooit wel terugvinden, maar daar staat onze pet nu niet naar. We moeten eerst een kerk herstellen."

null Beeld Maps4News LVDB/HET PAROOL
Beeld Maps4News LVDB/HET PAROOL
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden