PlusFilmrecensie

Een moderne Fabeltjeskrant: geen vilt, wél een dj en doping

De Fabeltjeskrant van Freek Quartier en Jens Møller is op sommige aspecten wat moderner zijn geworden, maar de belangrijkste dingen hetzelfde zijn gebleven, zoals de verwijzingen naar de echte wereld en Elsje Scherjon als Juffrouw Ooievaar.

Mike Peek
null Beeld
Beeld

Puristen kunnen De Fabeltjeskrant: De Grote Dierenbos-spelen maar beter links laten liggen. Deze bioscoopfilm, ­gemaakt vanwege het vijftigjarige ­jubileum van de legendarische televisieserie, omhelst de 21ste eeuw volledig.

Geen vilten poppen meer dus, maar computeranimatie die vilt ­simuléért. Daarnaast heeft Fabeltjesland tegenwoordig zijn eigen disk­jockey. Dj Wally, van stem voorzien door Armin van Buuren, pompt dikke beats door het bos en blaast die arme Meneer de Uil zowat van zijn tak.

Tussen de veren van onze verteller prijkt echter geen tablet - hij leest ­gewoon de papieren krant.

Wat ook hetzelfde is gebleven: Elsje Scherjon spreekt de stem in van Juffrouw Ooievaar. Die heeft hier de absolute hoofdrol.

In het eerste van de drie ongeveer 25 minuten durende verhalen organiseert ze een picknick waarvoor Bor de Wolf niet is uitgenodigd.

In het middelste filmpje moet ze Stoffel de Schildpad redden als zijn wens om te leren vliegen in de soep loopt. In het avontuur uit de titel gaat Juffrouw Ooievaar de strijd aan met Meneer de Raaf.

Hun teams doen mee aan wedstrijden als hardlopen, snel­smikkelen en langkletsen om zich tot winnaar van de Grote Dierenbos-spelen te kunnen kronen.

Het zijn voor de allerkleinsten vermakelijke verhaaltjes waarin, net als vroeger, af en toe een verwijzing naar de echte wereld opduikt. Meneer de Raaf geeft Chico de Lama bijvoorbeeld speciale besjes waarmee hij harder zou moeten kunnen lopen dan Zoef de Haas.

Omdat deze film gemaakt is voor de bioscoop zou het raar zijn om de kinderen aan het einde een goede nachtrust te wensen. Na het laatste filmpje dus geen 'Oogjes dicht en snaveltjes toe'.

Logisch, maar van alle aanpassingen doet die nog het meeste pijn.

De Fabeltjeskrant: de grote dierenbos-spelen

Regie Freek Quartier, Jens Møller
Stemmen Elsje Scherjon, Georgina Verbaan, Richard Groenendijk
Te zien in Arena, Cinema Amstelveen, Filmhallen, Het Ketelhuis, De Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden