Eén miljoen baby's sterven jaarlijks op de dag van hun geboorte

Jaarlijks overlijden een miljoen kinderen op de dag van hun geboorte en nog eens 1,2 miljoen kinderen worden dood geboren. Dat blijkt uit onderzoek van Save the Children. Volgens de kinderrechtenorganisatie kan meer dan de helft van de sterfgevallen worden voorkomen door betere preventie.

Martine Steenvoort
null Beeld Save the Children
Beeld Save the Children

'De eerste dag van een kinderleven is het gevaarlijkst, het komt te vaak voor dat moeders in hun eentje in hun woning of in de bosjes moeten bevallen, zonder enige medische hulp', vertelt Justin Forsyth, directeur van Save the Children. 'We kennen horrorverhalen over moeders die met weeën eerst uren moeten lopen voordat ze hulp kunnen krijgen, wat maar al te vaak eindigt in tragedie.'

De meeste baby's die binnen 24 uur overlijden, sterven als gevolg van complicaties bij de geboorte, waaronder langdurige bevalling en infecties. Oorzaken die te behandelen zijn, mits hulp aanwezig is. 'Het is misdadig dat veel van deze sterfgevallen kunnen worden voorkomen als er iemand in de buurt is die ervoor kan zorgen dat de bevalling veilig plaatsvindt en weet wat te doen als het fout gaat', aldus Forsyth.

Geen medische hulp
Jaarlijks bevallen wereldwijd 40 miljoen vrouwen zonder medische hulp. De meeste sterfgevallen komen in ontwikkelingslanden voor. In landen als Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek zijn de kosten van een bevalling onder medische begeleiding even hoog als de kosten van voedsel voor een maand. In Afghanistan is er slechts een verloskundige per duizend vrouwen beschikbaar en in Ethiopië bevalt slechts tien procent van de vrouwen onder medische begeleiding. Kinderen in Sierra Leone lopen het grootste gevaar op de eerste dag van hun leven, daar overlijden 19 op de duizend baby's binnen de eerste 24 uur.

Het onderzoek toont aan dat de helft van de zuigelingensterfte kan worden voorkomen als moeder en kind toegang hebben tot gratis gezondheidszorg en begeleiding van een verloskundige bij de bevalling. Maar eenvoudige maatregelen als de zogenaamde 'kangoeroezorg' (het huid-op-huid dragen van de pasgeboren baby), handen wassen om infecties te voorkomen, en het injecteren van corticosteroïden om de longrijping van de baby te bevorderen kunnen het sterftecijfer al flink verlagen.

Volgens Save the Children zal het niet lukken om de kindersterfte voor 2015 terug te dringen zoals in de millenniumdoelstellingen is afgesproken, tenzij de bevalling veiliger wordt. Het percentage kinderen dat voor hun vijfde jaar overlijdt moet in 2015 met twee derde zijn teruggebracht ten opzichte van 1990. In 1990 stierven wereldwijd 12,4 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar oud.

Holke Wierema, directeur van Save the Children in Nederland: 'We roepen overheden wereldwijd op om middelen beschikbaar te stellen voor kwalitatief goede zorg, zodat zo snel mogelijk elke geboorte wordt begeleid door goed opgeleide verloskundigen. Het is immers een recht van ieder kind om gezond en veilig ter wereld te komen.'

undefined

Een moeder in India met haar baby. Beeld epa
Een moeder in India met haar baby.Beeld epa
Een moeder met haar pasgeboren baby in Bangui. Beeld reuters
Een moeder met haar pasgeboren baby in Bangui.Beeld reuters
null Beeld Save the Children
Beeld Save the Children

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden