Column

Een mens van vlees en bloed

THEODOR HOLMAN

Robert M., u weet wel, die schattige oom van Het Hofnarretje (''Oepsie, moet je nu alweer een schone luier, kom maar mee met oom'') heeft een paar advocaten en die zich hebben beklaagd dat 'de media' de persoon van Robert M. 'al inktzwart hebben ingekleurd en neergezet als een monster zonder menselijke trekken'. En daardoor, beweren de advocaten, is Robert eigenlijk al veroordeeld en kan hij geen eerlijk proces meer krijgen.

Ach gossie.

Blijkbaar, zo willen de advocaten suggereren, heeft Robert M. wel degelijk enkele menselijke trekken, en is hij niet zo'n monster.

Maakt deze 'aanbeveling' van de advocaten de zaak niet veel schrijnender?
Was Robert M. een monster, dan kon je nog zeggen: ''Ach, hij is een soort beest, een gepijnigd dier, een monster.'' In het zijn van een monster kan ik nog ergens een verzachtende omstandigheid vinden.

Maar nu zetten de advocaten Anker en Van der Goot Robert neer als een Mens!
Wel ja!

U bedoelt dus te zeggen, heren advocaten, dat een mens, een echt mens, een mens van vlees en bloed al die kinderen heeft verkracht en dat fijn op de camera heeft laten vastleggen en heeft verspreid via internet?

Dan zou ik het als rechter wel weten. Ze maken er ook bezwaar tegen dat Robert M. in de gevangenis in totale isolatie is gehouden en - nog steeds - met camera's wordt bewaakt. 'Perspectiefloos en bar' noemt Van der Goot dat. Maar waarom houdt men Robert in de isolatie en onder cameratoezicht? Omdat hij anders misschien zelfmoord zou plegen of mogelijk zou kunnen worden vermoord. Dat zou zeer onbevredigend zijn - vooral voor de slachtoffers, want Robert krijgt dan geen straf. Maar ook zou dat betekenen dat onze gevangenissen eigenlijk niet veilig zijn. Stel je voor dat hij zou worden vermoord - wat zouden de advocaten dan betogen?

Ook ik vind dat Robert M., net als iedere andere misdadiger, de beste verdediging verdient die er is - hoe beter de verdediging, hoe beter het recht dat kan worden gesproken. Maar deze advocaten overspelen hun hand. Als Robert M. al door de pers ernstig is zwartgemaakt, dan maken hun opmerkingen het er niet beter op. Als ik Robert M. was, zou ik andere advocaten nemen, maar monsters zijn niet zo slim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden