Plus

Een Man Die Ove Heet is een goedmoedige verfilming

De mopperkont Ove is niet blij als ie gelukkig is. Alles is verkeerd en hij foetert iedereen uit, maar eerste indrukken schieten tekort over Ove, maar ook de indrukken van Ove over de mensen om hem heen, waardoor de mopperkont een beetje ontdooit.

Rolf Lassgård als Ove Beeld Johan Bergmark
Rolf Lassgård als OveBeeld Johan Bergmark

Elk dorp, elke buurt heeft wel een Ove. De oudste bewoner, de mede-oprichter, de voormalige leider die op een zijspoor is beland. Daar houden ze brommend in de gaten of alles nog wel volgens het boekje gaat, hún boekje, en dus raken ze telkens teleurgesteld als nieuwe generaties het boekje herschrijven.

Eerste indrukken
In Hannes Holms goedmoedige verfilming van Fredrik Backmans bestseller Een man die Ove heet is het eerste wat we de 59-jarige Ove (Rolf Lassgård) zien doen een medewerker van een tuincentrum uitkafferen. Het gaat er bij hem niet in dat de aanbieding voor twee bosjes rozen niet betekent dat hij zijn ene bosje ook voor de helft van die prijs krijgt: "Twee prijzen voor één ding, je reinste waanzin!"

Vervolgens zien we hem met die rozen bij het graf van zijn onlangs overleden echtgenote Sonja. Die wisselwerking tekent de opbouw van Holms film, waarin eerste indrukken telkens tekort blijken te schieten. Ook die van Ove zelf: zijn nieuwe buren, het jonge stel Patrik (Tobias Almborg) en Parvaneh (Bahar Pars) maken zich bij aankomst niet geliefd door Oves brievenbus omver te rijden, maar langzaam stelt hij zijn oordeel bij. Zoals ook wij gaandeweg een ander beeld van deze mopperkont krijgen.

Leven
Nu zijn Sonja er niet meer is, voelt Ove zich nutteloos. Het liefst zou hij haar direct achternagaan naar het hiernamaals, maar zijn halfslachtige pogingen tot zelfmoord mislukken telkens. Ze bieden vooral aanleiding voor een reeks flashbacks die Oves levensverhaal vertellen. Een jeugd als arbeiderszoon, een leven lang werk bij een treinfabriek, en vooral zijn liefde voor Sonja.

Het resultaat is een bescheiden variant op die andere recente Zweedse hit, De 100-jarige Man Die Uit Het Raam Klom en Verdween. Daar zagen we een leven vol heldendaden op het grootse toneel van de wereldgeschiedenis. Oves heldendom zit juist in de moed van een gewoon, goed geleefd leven.

Een Man Die Ove Heet

Regie Hannes Holm
Met Rolf Lassgård
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Ketelhuis, City

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden