Column

Een leugen moet je volhouden. Desnoods met doping

Ik heb Michael Boogerd wel eens geïnterviewd. Ik heb toen ook gevraagd of hij doping had gebruikt. Het antwoord was: 'Nee.'
Ik geloofde hem, want ik geloof alles. Of hij wel of niet had gebruikt, kon me niets schelen.

Vindt u mijn columns beter of slechter als ik beweer dat ik ze onder invloed van alcohol of drugs schrijf?

Een chirurg moet niet opereren als hij dronken is, want dat kan een mensenleven schelen, maar wat maakt het nou uit of ik deze column schrijf als ik dronken ben of onder invloed van cocaïne verkeer? Dus wat maakt het nou uit of Boogerd onder invloed van doping won of verloor? (Hij verloor trouwens meer dan hij won.)

Winston Churchill was een behoorlijk drankorgel. Toen iemand vroeg hoeveel Churchill eigenlijk dronk, luidde het antwoord: 'Veel meer dan een alcoholicus op kan.'

Hij heeft toch de juiste beslissingen genomen, waardoor de geallieerden de oorlog hebben gewonnen.

Dat betekent niet dat ik er nu voor pleit dat generaals drinken.
Zou ik mijn journalistieke plicht hebben verzaakt als ik de krant niet had gemeld dat ik zeker wist dat Boogerd doping had gebruikt?
Wel als hij daarover tegen mij had gelogen.

Ik zie wielrennen, en sport in het algemeen, net zoals het schrijven van een boek. Het is nogal stom als ik zou zeggen: 'Dat laatste boek van Grunberg is goed geschreven, maar ik vind het wel onrechtvaardig dat hij het heeft geschreven onder invloed van sterke drank.' Zo'n uitspraak suggereert dat ik het net zo had kunnen schrijven als Grunberg als ik ook sterke drank had gebruikt. Dat is niet zo. Zo kon Boogerd ook niet alles winnen met doping.

Je hoort wel eens: 'De mensen die van de doping zijn afgebleven, zijn de dupe. Anders hadden die gewonnen.'

Dat is niet te bewijzen.

Wel of geen doping is een keuze. Het mag niet en dus moet je ervoor zorgen dat je niet ontdekt wordt. Iedere ondernemer neemt een risico. Hij kan failliet gaan of niet. Soms doet een ondernemer iets illegaals om niet failliet te gaan. Zolang dat niet ontdekt wordt, is er niets aan de hand.

Dat Boogerd nu alles heeft bekend, is dom. Een leugen moet je volhouden. Desnoods met doping.

 
Churchill dronk veel, maar nam de juiste beslissingen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.