Plus

Een langverwachte brief voor Syrische Shant: hij mag blijven

De Syrische Shant kreeg onlangs goed nieuws: zijn verblijfs­vergunning is binnen. Zijn kameraad Hagop verwacht dat het voor hem ook niet lang meer duurt.

Shant met de brief waarin Amsterdam schrijft hem binnenkort hoopt te verwelkomen als officiële inwoner.Beeld Rink Hof

Shant trekt een brede smile. Hij heeft er bijna twee jaar op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. Hij is asielzoeker af en statushouder geworden. "Nu kan ik alles doen: werk zoeken, een huis krijgen en mijn leven beginnen. Nee, ik heb er geen feestje van gemaakt. Ik heb wel meteen mijn ouders gebeld. Ze waren erg blij. Advies gaven ze me niet. Ze hebben geen idee hoe het hier is," zegt Shant die van plan is zijn ouders in Libanon later op te zoeken.

Na de brief met het goede nieuws van de Immigratiedienst kreeg hij een schrijven van de afdeling Wonen dat hij aan de gemeente Amsterdam is gekoppeld. Omdat hij een alleenstaande statushouder onder de 28 jaar is, wordt jongeren- of studentenhuisvesting voor hem gezocht.

Over enkele maanden krijgt hij een woning toegewezen. 'Wij hopen u spoedig te mogen verwelkomen als nieuwe inwoner van Amsterdam,' aldus de brief die Shant na enig zoeken op de tafel in zijn kamer in de voormalige Bijlmerbajes tussen een fles wodka en een stel aanstekers terugvindt.

Shant: "Ik ben heel blij. Ik blijf graag in Amsterdam wonen, het liefst tussen andere jonge mensen. Zolang Hagop en ik maar samenblijven."

Hij wil straks een baan zoeken en Nederlands gaan leren. "Het maakt me niet uit wat voor werk ik moet doen. Studeren komt later wel. First the language... Het komt goed."

Op Facebook kreeg hij een bericht van Mohammed uit Zweden, de Syrische vriend met wie hij en Hagop een deel van de tocht naar Nederland aflegden: 'Gefeliciteerd met je nieuwe status. Ik ben met heel mijn hart blij voor je, en straks ook voor Hagop. Insjallah.'

Dubbel gevoel
Hagop ligt deze ochtend nog in zijn eigen kamer te slapen, maar wordt door Shant wakker gerammeld. Een dubbel gevoel heeft Hagop er niet over dat Shant wel en hij niet een verblijfsvergunning heeft gekregen. "Ik ben blij voor hem en voor mezelf. Mijn verblijfsvergunning zal nu ook binnenkort komen."

Hagop heeft al bij een Egyptisch restaurant geïnformeerd of hij daar mag komen werken als zijn verblijfsvergunning binnen is. Het antwoord was positief.

Onlangs kreeg Hagop een geldbedrag van het ministerie van Veiligheid en Justitie omdat hij, naar eigen zeggen, zolang op zijn verblijfsvergunning moet wachten. Maar hij wil liever niet dat de hoogte van het bedrag in de krant komt. "Anders denken mensen dat ik rijk ben en willen ze geld lenen."

Hij gaat er vandaag in ieder geval een tweedehands Playstation mee kopen, zodat hij met Shant de spelletjes Call of Duty en Blur kan spelen.

'De juiste beslissing'
De beide mannen zijn blij dat ze destijds hebben besloten niet naar Zweden af te reizen, zoals Mohammed die inmiddels ook statushouder is geworden. "Het is goed dat we hier zijn gebleven. Amsterdam heeft iets. Ik ben hier nooit bang en voel me er veilig, ook 's nachts," zegt Hagop.

Shant: "We maakten de juiste beslissing, al wisten we dat toen niet. Amsterdam is toch leuker dan een klein dorp in Zweden."

Hun advocaat Marc Paffen legt uit dat Shant de verblijfsvergunning 'onder voorbehoud' heeft gekregen. "Het onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar zijn Armeense nationaliteit loopt nog. Het kan zijn dat zijn verblijfsvergunning alsnog wordt ingetrokken als de IND van hem een visum gekoppeld aan een Armeens paspoort aantreft. Maar het kan ook zijn dat hij er nooit meer iets van hoort."

De Syrische Mohammed Alobid (destijds 18) uit Aleppo belandde in september 2015 in Amsterdam. Het Parool volgt hem en zijn even-eens gevluchte vrienden Shant en Hagop, ­inmiddels 20 en 21 jaar. Mohammed is door­gereisd naar Zweden.

Lees ook: Syriërs Shant en Hagop wachten: 'Het is die fucking achternaam'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden