PlusAchtergrond

Eén kraan, honderd man: India worstelt met uitdagingen lockdown

Een lockdown brengt in India extra uitdagingen met zich mee voor wie dicht op elkaar woont of niet thuis kan werken. ‘Ik heb geen enkele passagier in mijn riksja.’

In India wordt ook geklapt voor zorgpersoneel, zoals hier zondag in Mumbai.Beeld AP

In India gaan vanaf maandag 75 van de 720 ­districten op slot, inclusief de hoofdstad New Delhi. Er geldt een samenscholingsverbod en alleen essentiële diensten mogen doorwerken. Vijay (24), een achternaam heeft hij niet, is ­bezorgd. De laptopwinkel waar hij werkt gaat tien dagen dicht. “Voor die periode krijg ik mijn sa­laris. Maar als het langer gaat duren, verwacht ik niet dat mijn baas me blijft betalen.”

De meeste van Vijays buren in de sloppenwijk Jal Vihar, naast een spoorbaan in het zuiden van New Delhi, vrezen hetzelfde. Veel vrouwen werken als huishoudster bij middenklassegezinnen en mannen als chauffeur, autowasser of kantoorklerk. “Tot nu valt het mee met het virus,” zegt Ayappan (23), die zo’n 150 euro per maand verdient in een kledingwinkel. “Maar als het ­virus zich verder verspreidt, zal alles voor langere tijd dichtgaan. En dan komen wij, arme mensen, zonder inkomen te zitten.”

Hoewel het aantal bekende besmettingen net boven de vierhonderd ligt, stijgt het elke dag, en omdat er beperkt getest wordt zijn er vermoedens dat het werkelijke aantal een stuk hoger ligt.

Een volledige lockdown afdwingen brengt in sommige landen extra uitdagingen met zich mee. De premier van Pakistan, Imran Khan, verwoordde het dilemma vorige week pregnant: “Als we onze steden afsluiten, lijden mensen daaronder. Aan de ene kant redden we ze van het coronavirus, maar aan de andere kant gaan ze dood van de honger.”

De trein rijdt niet meer

De premier van India, Narendra Modi, had in een live toespraak op televisie alle 1,3 miljard Indiërs opgeroepen om zondag binnenshuis te blijven – tenzij ze in heel essentiële beroepen werken, zoals de zorg. “Dit is het moment om te zien hoe goed India is voorbereid om een wereldwijde pandemie als het coronavirus te bestrijden.”

De oproep kon op sociale media op enthousiaste reacties rekenen, en allerlei grote bedrijven ­lieten hun steun blijken. In de hoofdstad gaf dit zondag een surrealistische aanblik. Markten waar het gewoonlijk wemelt van de mensen waren uitgestorven, net als de autowegen en populaire openbare parken, op daklozen en fotografen na. Het succes gaf de regering moed de lockdown met tien dagen te verlengen in alle districten waar mensen met het coronavirus zijn besmet. De grenzen van deze districten worden ook afgesloten.

Vlak buiten Jal Vihar staat Mohammed Safiq met zijn fietsriksja. “Ja, ik probeer het toch. Als ik een klein beetje geld verdien, zou mij dat ­helpen. Maar ik heb vandaag nog geen enkele passagier gehad.”

Safiq verdient op een goede dag omgerekend 5 euro, na aftrek van de huur die hij voor zijn riksja betaalt. Het meeste stuurt hij naar zijn vrouw en kinderen in het dorp waar hij vandaan komt. “Maar de afgelopen week was het al zo’n 70 procent minder. Veel anderen zijn daarom al terug naar hun dorp gegaan. Ik had hetzelfde willen doen, maar nu rijden de treinen niet meer.”

Smal straatje

In Jal Vihar zitten de mensen wel als vanouds op de stoep. De huizen in de wijk bestaan meestal uit een enkele kamer onder een golfplaten dak en dat is nogal krap als alle kinderen, ooms en tantes thuis zijn. “Als we een meter afstand ­houden, is het goed, toch?” zegt Vijay, hoewel hij erkent dat dat in het smalle straatje moeilijk is als er meer dan twee mensen buitenshuis staan.

Maar de hele dag binnen blijven is onmogelijk – helemaal voor wie regelmatig zijn handen wil wassen. Vijay wijst in de richting van het sanitaire blok waar Ayappan net met een emmer kleding en waspoeder naartoe loopt. De honderd inwoners delen de kraan en toiletten met elkaar.

Vijay hoopt niet dat dit een permanente situ­atie wordt. “Maar als de regering dit besluit, voor onze gezondheid, is het niet anders.” Vijays moeder Jaya, een huishoudster, gelooft nog niet dat haar inkomen wordt bedreigd. “Gaan de mensen dan zelf hun huizen schoonmaken? Dan moet het wel heel erg worden, toch?”

Hulp voor armen

India ging de afgelopen weken langzaam in de richting van een lockdown. Sinds begin maart zijn de grenzen, scholen, restaurants, winkelcentra en bioscopen gesloten, terwijl mensen voort­durend wordt verzocht sociale afstand te houden en waar mogelijk thuis te blijven. De spoorwegen legden zondag alle treinen stil voor de rest van de maand. Normaal gesproken nemen 23 miljoen passagiers dagelijks de trein. Een aantal deelstaten heeft ook het overige ov stilgelegd. Extra hulp voor de armen wordt per deelstaat geregeld. In New Delhi wordt de hoeveelheid gesubsidieerd voedsel waar arme gezinnen recht op hebben verdubbeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden