Een kookverbod, mag een verhuurder dat opleggen?

Een kookverbod of bijbetalen voor een logé: aan Amsterdamse huurders worden vreemde eisen gesteld. Maar welke eisen mag een verhuurder stellen?

Julia Cornelissen en Jari Goedegebuure
Smiley of niet, een schotel zou een gebouw esthetisch verontreinigen Beeld Berlinda van Dam
Smiley of niet, een schotel zou een gebouw esthetisch verontreinigenBeeld Berlinda van Dam

De Iraakse expat Maysaa Munaf deed vorige week op sociale media haar beklag over de opmerkelijke mail die ze ontving van haar makelaar: ze kon een appartement op de Hoofdweg alleen bezichtigen als ze beloofde uitsluitend op 'westerse wijze' te koken. Bij Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag van stichting !Woon weten ze dat verhuurders in huuradvertenties en -contracten vaker eisen stellen die de wenkbrauwen doen fronsen.

"Die eisen kloppen vaak wettelijk gezien niet," zegt Ramón Donicie van het meldpunt dat onder meer juridische bijstand biedt aan Amsterdammers die ernstig last hebben van hun huisbaas. "Een verhuurder kan naar de rechter gaan als de huurder zo'n vreemde bepaling overtreedt, maar dan is het zeer waarschijnlijk dat hij bot vangt."

Niet zwart-wit
Hoe ver de macht van de verhuurder reikt, blijkt per geval te verschillen (zie hier onder). "Je kunt niet zeggen: een verhuurder mag eisen stellen over iemands geslacht of manier van koken. Zo zwart-wit is het niet. Het verschilt per zaak wie gelijk krijgt," zegt huurrechtadvocaat Jurjen Tuinman. "Grondrechten van de huurder moeten worden afgewogen tegen de belangen van de verhuurder. Dat zorgt voor een grijs gebied."

"De grens ligt bij discriminatie," zegt huurrechtadvocaat Kim Kroon. Zodra een verhuurder een eis toespitst op een bepaalde groep mensen, zoals bij 'op westerse wijze koken' het geval is, zal hij het verliezen in de rechtbank. "De overspannen woningmarkt in Amsterdam zorgt ervoor dat verhuurders in deze stad bijzondere eisen aan huurwoningen stellen."

Mag verbod op schotel/kat/doerian?

Geslacht
Een verhuurder die een ruimte alleen aan vrouwen of juist alleen aan mannen verhuurt: mag dat? "Het is niet eenduidig te zeggen," zegt huurrechtadvocaat Jurjen Tuinman. "De belangen van beide partijen moeten worden afgewogen. Een verhuurder kan een goede reden hebben om alleen aan vrouwen te verhuren, bijvoorbeeld als blijkt dat dit prettig is voor de vrouwen in kwestie."
Als een ruimte alleen beschikbaar is voor vrouwen 'omdat zij schoner zijn', is het een ander verhaal: dan is sprake van discriminatie.

Schotelantennes
Een door de verhuurder opgelegd verbod op schotels is al vaak in de rechtbank aangevochten. Een schotelantenne zou een gebouw 'esthetisch verontreinigen', huurders brachten hier tegenin dat ze recht hebben op informatie, ook uit hun moederland. Sinds de opkomst van internet oordeelt de rechter vaker ten gunste van dit verbod. Een schotel is immers niet meer nodig voor contact.

"Zodra het expliciet een schotelverbod voor mensen uit niet-westerse landen is, zal de huurder weer sneller winnen in de rechtbank, omdat er dan sprake is van discriminatie," aldus Tuinman.

Expats
Sinds 1 juli 2016 mogen woningen volgens de wet worden verhuurd aan bepaalde doelgroepen. Denk aan woningen voor studenten (met een campuscontract), voor starters, gehandicapten, ouderen of grote gezinnen. Ook expats zijn zo'n doelgroep, waardoor een verhuurder dit als eis mag stellen.

Logés
Een huurcontract waarin staat dat de huurder geen logés mag ontvangen of zelfs moet bijbetalen als er logés langskomen, maakt volgens Tuinman inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de huurder. "Zo'n inbreuk op de
vrijheid zal voor de rechter niet standhouden. "

Koken
Een woning waarin het verboden is 'niet-westers' te koken, of woonruimte waar helemaal niet kán worden gekookt - het komt voor in Amsterdam. "Als de elektriciteit niet goed loopt of de afzuiging niet goed is, kunnen dat goede redenen zijn voor een verhuurder om een kookverbod op te leggen," zegt huurrechtadvocaat Kim Kroon. "Buren kunnen dan overlast ondervinden."

Tuinman: "In Azië kom je in huurovereenkomsten weleens een
'offensive odour clause' tegen, die stinkend voedsel, zoals de beruchte doerian, verbiedt in je appartement te houden. Dat kan, zolang het verbod geldt voor iedereen en niet discriminerend is. Bij uitsluitend 'westers koken', wordt de grens overschreden."

Huisdieren
Een aantal verhuurderseisen is veelvoorkomend en rechtsgeldig volgens het contractenrecht. "Een huisdierenverbod of een rookverbod is volstrekt normaal," zegt Tuinman. "Dit zijn gebruikseisen." Ook inkomenseisen zijn bij een huurwoning in de vrije sector toegestaan. "Verhuurders mogen deze eisen bepalen en mogen
de inkomens van hun huurders opvragen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden