Ten slotte

Een komen en gaan van toppers uit de voetbalwereld in Salazars laatste maanden

'We houden hoop!' Nog geen drie weken geleden toonde Pedro Salazar zich per sms strijdbaar, al hadden Nederlandse artsen hem opgegeven. Deze week bleek de slopende ziekte - eind vorig jaar werd kanker geconstateerd - sterker dan zijn wil om te overleven. Op 55-jarige leeftijd overleed hij.

Pedro Salazar Beeld ANP
Pedro SalazarBeeld ANP

De afgelopen maanden was het bij hem thuis een komen en gaan van (oud-) toppers uit de voetbalwereld, die hem een hart onder de riem staken. Pedro Salazar was voor PSV wat David Endt was voor Ajax: een populair aanspreekpunt voor journalisten, begeleider van spelers en uithangbord voor de buitenwacht.

Toen hij eind 2011 werd weggestuurd, op instigatie van organisatieadviesbureau McKinsey, riep dat onbegrip op bij de achterban en spelers, die hem zagen als een vertrouwenspersoon. Salazar stond symbool voor het familiegevoel bij de club, schreef NRC Handelsblad later. Hij kwam bij trainers en spelers over de vloer, begeleidde jonge profs die voor het eerst op zichzelf gingen wonen en buitenlanders die nieuw waren in Nederland.

Na PSV ging hij aan de slag bij FC Twente, waar hij een steeds breder takenpakket kreeg. Daartoe aangemoedigd gaf hij ook trainingsadviezen, gebaseerd op de ervaringen die hij opdeed aan de zijde van toppers als Guus Hiddink en Louis van Gaal.

Salazar kwam in 1978 naar Nederland voor wat bedoeld was als een vakantie bij zijn vader, die na de scheiding van zijn moeder was hertrouwd met een Nederlandse. Nederland telde toen een omvangrijke Chileense gemeenschap, bestaande uit tegenstanders van de militaire dictator Augusto Pinochet. Salazar zocht hen wel op, maar bleef altijd een vreemde eend in de bijt. Hij was zelf immers geen vluchteling. In combinatie met zijn a-politieke houding stuitte dat op wantrouwen.

Discriminatie
'Het duurde jaren voor ik werd geaccepteerd,' zei hij later in Het Parool. 'Ik werd eerder door Chilenen dan door Nederlanders gediscrimineerd. Ze zagen me als een verrader of een agent van Pinochet.'

In zijn beleving bleven de Nederlandse Chilenen hangen in hun verzet tegen Pinochet, in plaats van te integreren in Nederland. Toch speelde hij ook lange tijd met het idee terug te keren naar Chili. Naarmate hij succesvoller werd in de voetbalwereld in Nederland, raakte dat idee op de achtergrond.

Salazar was zelf op bescheiden niveau een grillige buitenspeler bij het Amsterdamse Fortius, die het moest hebben van bevliegingen. Van huis uit was hij journalist. Bij de Wereldomroep werkte hij vanaf midden jaren tachtig als sportredacteur en maakte hij een programma voor de Spaanstalige wereld, vooral over voetbal. Daarnaast deed hij onvermoeibaar allerlei andere klussen. Hij schreef voor de Chileense kwaliteitskrant El Mercurio over zowel sport als Europese politiek. Ook publiceerde hij in de Spaanse sportkrant Marca en begeleidde hij de Chileense toptenniser Marcelo Rios, die als het even kon tijdens zijn Europese reizen bij Salazar langs kwam. Salazar schreef ook columns die onder Rios' naam verschenen in Chili.

Talenknobbel
Hij maakte een geleidelijke overstap naar de voetbalwereld. Bij Ajax werd hij na verloop van tijd gevraagd te tolken op persconferenties bij wedstrijden tegen Spaanse clubs. In 1996 bemiddelde hij bij de transfer van de Argentijnse spits Ivan Gabrich, niet de meest succesvolle aankoop van de Amsterdammers. Nadien was hij als perschef van PSV ook betrokken bij de komst van verschillende Zuid-Amerikanen, die hier wel slaagden.

Met zijn talenkennis (Nederlands, Engels, Spaans, Portugees, een beetje Italiaanse) was hij een ideale perschef voor het Nederlands elftal bij het EK in 2004 in Portugal. Ook was hij perschef voor het Australisch Elftal in 2006, met Hiddink als coach.

Het was de bedoeling dat hij deze zomer voor de Fifa perschef zou zijn bij het Braziliaanse elftal. Een klus waar hij zich enorm op verheugde. Zijn ziekte gooide roet in het eten. Salazar was twee jaar geleden hertrouwd. Uit zijn eerste huwelijk laat hij twee dochters na.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden