Column

Een klein protest tegen waanzinnige Europese regels

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks op woensdag een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl.

Jeroen Wollaars.Beeld Floris Lok

Mijn allereerste interview deed ik voor AT5, met een stadsdeelbestuurder die voor de opname nog even snel een flesje Heineken achterover tikte. Hij had net besloten dat een hoogbejaarde dame haar huis werd uitgezet en daar had ik wel wat vragen over.

Niet veel later interviewde ik in Noord een stotterende bestuurder die verantwoordelijk was voor het verhakselen van asbestplaten op een bouwterreintje. Hij liep compleet vast en het gesprek mocht van mij niet opnieuw, want het toonde zijn onvermogen. En daarvan was er nogal wat in de lokale politiek. De macht en invloed van sommige stadsdeelpolitici afgezet tegen hun bestuurlijke talent: ik kan er met verbazing naar kijken. Wat dat betreft lijken ze hier wel eens op hun collega's in Europa.

Ook daar worden besluiten genomen waar geen normaal mens bij kan. Neem iban. Dat lange Europese bankrekeningnummer waar we om onduidelijke redenen allemaal aan moeten. Tot nu toe zetten de banken een 'oud' rekeningnummer automatisch om in een 'nieuw' rekeningnummer. Maar in Europa hebben onze volksvertegenwoordigers besloten dat ze daarmee moeten ophouden. Verplicht. Dus moet je het zelf doen.

Het zijn maar vijf stapjes:
* Neem het oude rekeningnummer en zet er de landencode achter.
* Zet die landcode om in cijfers vermeerderd met 9 (dus A=10, B=11).
* Zet er 00 achter.
* Doe het hele getal modulo 97.
* Het controlegetal is dan 98 min dat restgetal.

Bent u daar nog? Het is niets anders dan bestuurlijk sadisme om banken te verbieden deze stappen voor ons te automatiseren. Het is ook nog eens gevaarlijk, want er zullen sites komen waar het iban vóór je wordt berekend. Met als uitkomst natuurlijk altijd een rekeningnummer van cybercriminelen. Het is wachten op de eerste gedupeerden.

Terug naar de politici in onze stad. Laat ik los van het bier, het gestotter en 1,5 miljoen kwijtgeraakte euro's 's wat aardigs zeggen. Er zijn momenten dat onze bestuurders namelijk Haagse wetten en regels naast zich neerleggen. Gewoon, omdat die in hun ogen niet deugen. De Republiek Amsterdam op z'n best. En banken, dat kunnen jullie ook! Jullie zeggen dat je iban wilt blijven omzetten. Dus is mijn oproep: doe het gewoon. Allemaal. Samen. Een klein protest tegen waanzinnige regels. Wat gaat Europa doen? Een commissie sturen?

Dan heb ik een beter plan. Ik stuur al jullie raden van bestuur een krat Heineken als jullie het lef hebben te doen wat veilig, klantvriendelijk en logisch is. Proost!

 
Het is niets anders dan bestuurlijk sadisme om banken te verbieden deze stappen voor ons te automatiseren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden