Plus

Een kijkkast vol kunst voor de Zeeheldenbuurt

In de Zeeheldenbuurt worden al tien jaar kunsttentoonstellingen georganiseerd in etalages. Het jubileum wordt gevierd met een serie tweeluiken.

Een kunstetalage in de ZeeheldenbuurtBeeld Dingena Mol

Een vrouw gaat h­alf verscholen achter de lakens aan haar wasmolen. Boven haar een wolkenhemel, onder haar een wereld die zij niet ziet. De wortels van het gras hangen als franjes in de aarde waarin regenwormen gangen graven. Iets verderop steekt een stel tenen net boven het gazon uit: een ondiep begraven buurman.

Voor je er erg in hebt, sta je minutenlang te kijken naar de etalage op de hoek van de Houtmankade en de Roggeveenstraat. En dat is ook precies de bedoeling. "Als mensen niet naar de kunst komen, dan komt de kunst wel naar de mensen," stelt Frans van Tartwijk.

Hij werkt voor Stichting Kunsttraject, die al tien jaar exposities op straatniveau organiseert in de Zeeheldenbuurt. In de Staatsliedenbuurt gebeurt dat nog langer. Het gaat om respectievelijk zes en 21 etalages.

Baksteentjesbehang
"Vroeger zaten hier winkeltjes, maar toen ­woningen werden samengevoegd, bleven lege façades over. Er wonen veel kunstenaars in deze buurt en die wilden graag hun werk tonen. De woningbouwverenigingen en het stadsdeel was het vooral om leefbaarheid te doen."

"Het zijn best lastige ruimtes, kijkkasten van slechts dertig centimeter diep, maar het is ongelooflijk hoe inventief de oplossingen zijn die kunstenaars verzinnen. De ramen zijn beschilderd en beplakt met baksteentjesbehang dat er langzaam vanaf kon worden gepeuterd. Er is gewerkt met licht en projecties, maar ook met lachspiegels."

De kunstetalages wisselen vijf, zes keer per jaar. Meestal wordt gekozen voor solo's, zodat de samenhang ook verspreid over een paar straten nog zichtbaar is.

Alles bij elkaar is het dan een presentatie op galerieformaat. Lokale kunstenaars worden afgewisseld met net afgestudeerden van de Gerrit Rietveld Academie, maar ook met nationaal bekende kunstenaars als Boris Tellegen, Nina Bovasso en nu Paul de Reus.

Eén keer per jaar is er een buurtproject, bijvoorbeeld een fotowedstrijd. Bewoners worden ook betrokken met rondleidingen en tekstjes op de etalages. "Begrijpelijke uitleg zonder op de hurken te gaan," typeert Van Tartwijk het.

"Als ze het een paar keer leuk vinden, blijven bewoners het meestal volgen. In de Staatsliedenbuurt doen ze soms zelfs mee door ook schilderijen in het raam te zetten. Dat zorgt voor fijne verwarring: wat hoort er wel en niet bij?"

Laagdrempelig
Voor het jubileumjaar bedacht Paul de Reus voor de Zeeheldenbuurt iets speciaals. Hij leende van collega's zes werken die hij zelf had kunnen of willen maken en reageert daarop in de vorm van een beeldje.

In de Zeeheldenbuurt legt kunstenaar Paul de Reus de laatste hand aan een van de kunstetalagesBeeld Dingena Mol

Van Jans Muskee koos hij een tekening van een kat die loert naar twee mussen, terwijl op het tuintafeltje een pistool ligt. De Reus zette er een miniatuurkattenbak voor en een poes die wegloopt met een muis in zijn bek.

"Ik vond het een mooie verdubbeling, die ook een tegenstelling is," legt de kunstenaar uit. "Jans tekent zijn kat buiten en de mijne zit ­binnen. Dat geldt eigenlijk voor dit hele etalageproject. Het is de publieke ruimte, maar tegelijkertijd ook erg intiem. Daarmee is het laagdrempelig en bereik je een publiek dat deze kunst anders nooit ziet."

Paul de Reus: Van Heemskerck tot Roggeveen. 9 december t/m 9 maart in zes etalages in de Zeeheldenbuurt. Rondleiding door kunstenaars: 9 december om 15: 30 uur. Zie kunsttrajectamsterdam.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden