Een kijkje in het leven van majoor Bosshardt

De tijd heeft stil gestaan in de woning van majoor Bosshardt. Haar overvolle agenda, maar ook het notitieblokje met de tijd van overlijden liggen nog in de woning, net als veel opmerkelijke herinneringen. Foto ANP

AMSTERDAM - Als je de woning van de vorig jaar overleden majoor Bosshardt binnenkomt, is het net alsof ze elk moment kan komen aanlopen. De woonkamer van het huisje in De Goodwillburgh van het Leger des Heils in Amsterdam ziet er nog vrijwel hetzelfde uit als voor haar dood. Vanaf zondag doet het dienst als museum. Burgemeester Job Cohen opent het.

Op de ronde tafel waaraan de majoor altijd zat, op een grote rotan stoel, ligt haar agenda opengeslagen. Op de dag dat ze overleed, op 25 juni 2007, had ze een afspraak bij de pedicure.

Koos Tinga, die Bosshardt als kind ontmoette en daarna 55 jaar lang dichtbij haar stond, laat zien hoe overvol de agenda van de majoor altijd was. Ze was bijna nooit alleen, vertelt hij.

Haar bijzondere band met de koningin is ook terug te zien in haar woning. Op de boekenkast, waarin werk staat van Joop Braakhekke tot Anton Pieck en van de Bijbel tot Emile Ratelband, staat een kerstkaart van de majesteit. Daarop is een foto te zien van Beatrix met haar kleinkinderen en een met de hand geschreven tekst om de majoor te bedanken voor haar kaart. De correspondentie met het koningshuis bleef bewaard in een map en ook de beroemde foto van Bosshardt met een vermomde prinses Beatrix op de Wallen heeft een plekje gekregen.

Majoor Bosshardt stierf in de woning aan de Anne Frankstraat, waar ze negen jaar woonde. Tinga en zijn vrouw hadden haar die ochtend nog gezien. Ze was al niet meer bij kennis. ,,We gingen een uitvaart doen voor een Surinaamse man die meer dan 25 jaar aan de drugs zat, maar uiteindelijk aan kanker overleed. Toen we weggingen, zeiden we: Als we terugzijn, willen we niet dat u er nog bent. Dan willen we u terugzien in de hemel. Vijf minuten voordat we terugkwamen, kregen we een telefoontje dat de majoor was overleden'', vertelt hij. In de woning ligt nog een kladblokje waarop staat geschreven: 25 juni 2007, 14.42, majoor overleden.

Hoewel de woonkamer vrijwel niets is veranderd, heeft de slaapkamer een kleine metamorfose ondergaan voor het museum. Het bed waarop Bosshardt stierf, is weg. ,,Dat hebben we aan een dakloze gegeven, dat was te persoonlijk om te laten staan'', aldus Tinga. In de ruimte hangen vijftien werken van Anton Pieck. ,,De majoor had gevraagd of hij een tekening wilde maken. 'Dan moet je mij maar de rekening sturen', had ze gezegd. Die zei vervolgens 'lieve majoor, dat kunt u helemaal niet betalen'. Uiteindelijk was hij zo onder de indruk van haar werk dat hij een hele collectie heeft gemaakt.''

De opening van het museum vindt plaats op de allereerste Majoor Bosshardtdag, georganiseerd door het Leger des Heils op de geboortedag van de majoor. 's Middags vindt ook de uitreiking plaats van de Majoor Bosshardtprijs aan Erica Terpstra en de Willeke Alberti Foundation in hotel Krasnapolsky. De prijs is een initiatief van Nederland Positief. In het hotel wordt eveneens een standbeeld van de majoor onthuld. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.