Han Lips

Een kerstconcert van André Rieu? BBC laat zien hoe het ook kan

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Springwatch.

Springwatch Beeld BBC2
SpringwatchBeeld BBC2

It's the most wonderful time of the year, moeten de beslissers bij de NPO hebben gedacht, toen AvroTros voorstelde een woensdagavond in juni te vullen met een kerstconcert van André Rieu. Ach, waarom ook niet? Wat is er mis met een beetje kunstsneeuw?

Noteert u vast voor woensdag 5 juli: na het journaal van acht uur samen aftellen naar het nieuwe jaar en daarna met een bord oliebollen op schoot genieten van het schansspringen in Garmisch Partenkirchen.

Dat een zender ook voor alle seizoenen kan zijn, bewijst de BBC deze weken met het mooie Springwatch, een jaarlijks terugkerend programma dat gedurende enkele weken dagelijks royaal verslag doet van de actualiteit in de natuur.

In mei leggen alle vogeltjes een ei, maar in juni speelt de natuur zijn eigen Super Bowl met al dat jonge grut dat op eigen vleugels moet zien te staan.

De presentatoren zijn dit jaar neergestreken op een uitgestrekt landgoed in Gloucestershire, vanwaar wordt geschakeld met webcams in het hele land die live spectaculaire beelden doorgeven van verschillende nesten.

Zo zien we een rode wouw af- en aanvliegen met eekhoorns en muizen om haar drie hongerige kuikens te voorzien van voldoende voedsel.

U wilt drama? In het graafschap Shropshire hadden de ouders van een nest slechtvalken het loodje gelegd, vermoedelijk als gevolg van vergiftiging. De kuikens waren voorzichtig uit het nest gehaald voor inspectie door een dierenarts. Een van de kuikens was ter adoptie aangeboden aan twee jonge ouders in de toren van de kathedraal van Salisbury.

De ouders keken wel verbaasd toen ze bij terugkeer een extra jong aantroffen, maar het meegenomen voedsel werd eerlijk verdeeld en even later lag het samengestelde gezin heerlijk samen te slapen.

Ja, het leek warempel wel een kerstverhaal.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden