Plus

Een kakkerlak in het eten is (bijna altijd) foute boel

Chinees-Surinaams restaurant Kam Yin in de Warmoesstraat moest sluiten nadat een klant een kakkerlak in haar saotosoep had gevonden. Kan het opduiken van een gepantserde vriend toeval zijn of is het dan helemaal mis? Een gids over de kakkerlak.

Beeld Rick Plantinga

1. Zijn kakkerlakken schadelijk?
Er zijn duizenden soorten kakkerlakken en de meeste zijn van zichzelf niet schadelijk, zegt Dennis Oonincx, onderzoeker aan Wageningen University & Research (WUR) en expert op het gebied van kakkerlakken.

"Maar als ze over een ziektekiem lopen, kunnen ze die ergens anders achterlaten en dat kan toevallig op je broodje zijn. Het is in feite vergelijkbaar met als je, als mens, in de hondenpoep gaat staan."

2. Restaurant Kam Yin zei na de vondst van de saotosoepkakkerlak dat de dieren meereizen met de ingekochte goederen, hoe plausibel is dat?
Kakkerlakken verspreiden zich snel; ze reizen mee met bagage en tweedehands artikelen. Daarnaast komen ze ergens binnen via kieren en ventilatiekanalen. "Maar dat ze meereizen met ingekocht voedsel, dat klinkt mij wat vreemd in de oren," zegt Oonincx. "Dan zou ik toch maar gaan beginnen aan een kwaliteitscontrole van het eten dat binnenkomt."

3. Zijn kakkerlakken in een restaurant een teken dat het daar vies is?
"Kakkerlakken zijn onhygiënisch en laten uitwerpselen achter, daarom moet een keuken meteen dicht," zegt een woordvoerder van de NVWA, die kakkerlakken een direct gevolg noemt 'van het niet naleven van de hygiëne­regels'.

Oonincx is echter niet verbaasd dat in een restaurant kakkerlakken zijn.

"Een keuken bezit alle ingrediënten om het tot een geschikte plek te maken. Naast de hoge temperatuur en voldoende eten en drinken, zijn er ook genoeg verstopplekken waar het ongedierte zich kan nestelen. Je moet ervoor zorgen dat de kakkerlakken niet binnenkomen, want als ze er eenmaal zitten, zijn ze moeilijk om weg te krijgen."

4. Hoe kun je kakkerlakken voorkomen?
Voorkom dat ze eten vinden. Bewaar voedsel in goed afgesloten bakken of plastic zakken en ruim etensresten en gemorst drinken direct op. Ook is het belangrijk om überhaupt regelmatig op te ruimen.

"Door goed schoon te maken minimaliseer je het risico op kakkerlakken," zegt de NVWA. De beestjes laten een geur achter, om anderen te vertellen dat ze ergens een veilige schuilplaats hebben gevonden.

Het afsluiten van toegangspunten kan daarnaast voorkomen dat kakkerlakken überhaupt binnenkomen. Belangrijke risicoplekken zijn spleten onder deuren of rondom pijpen naar buiten of naar omringende panden.

5. En als het te laat is, hoe krijg je de kakkerlakken weer weg?
Mocht u een kakkerlak aantreffen, wees er dan snel bij met de bestrijding. Dit ongedierte plant zich snel voort en dat kan leiden tot een plaag. Lijmvallen en chemische middelen kunnen helpen bij de bestrijding.

Alleen middelen met het logo van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) worden geadviseerd: deze zijn veilig voor mens, dier en milieu. Bij hoge nood kan een ongediertebestrijder worden ingehuurd.

Als een kakkerlak met een schoen wordt doodgetrapt kan het beestje in een uiterste poging zijn eieren naar buiten proberen te krijgen. Oonincx: "Maar het is een slechte manier om kakkerlakken te kweken, door erop te gaan dansen."

6. Kun je kakkerlakken ook eten?
"Ja, maar niet degene die je vindt rond je huis," zegt Rob Godschalk van Duurzaaminsecteneten.nl. Kakkerlakken kunnen lekker zijn, vooral als ze gevoed zijn met groenten en fruit.

Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden. Sissende kakkerlakken uit Madagaskar hebben de smaak en structuur van vette kip. Er is nog een opsteker: het is een milieuvriendelijk alternatief voor vlees.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden