Plus

Eén jaar Trump: 'Ga er maar vanuit dat hij herkozen wordt'

President Trump heeft niets bereikt in zijn eerste jaar, is onproductief, kent geen discipline en heeft een vorm van ADD.  Dat stelde politiek verslaggever Ryan Lizza van The New Yorker en CNN zondag in de bomvolle Balie.

Lizza zondagavond in De BalieBeeld Pieter Munnik

Geruststellen kon hij zijn publiek, onder wie geen Trumpaanhanger bleek te zitten, ook niet. Ga er maar vanuit dat hij herkozen wordt, net als veel van zijn voorgangers na vier jaar presidentschap.

Lizza (1974) is al twintig jaar werkzaam als Washington-correspondent. Het John Adams Institute had hem uitgenodigd om over een jaar Trump te praten. Hoe gaat Lizza zelf om met de term fake news? Wordt zijn baan nu gemakkelijker of juist niet? "De appetijt voor nieuws is er weer. Trump maakt meer nieuws los. Ik schrijf dus meer," zegt Lizza die in de jaren tachtig opgroeide in New York en al over de zakenman Trump las in de kranten. Dat deze man later de president van Amerika zou worden, had hij nooit bevroed.

Trump moet weinig hebben van serieuze kranten en tijdschriften als The New Yorker en The Washington Post. Hij volgt wel de New York Times en tabloids maar komt het liefst bij Fox News op tv. Trump bedrijft een isolatiepolitiek en trekt zich terug. "Vroeger was het heel vervelend om verslag te doen. Men lekte niet en het was moeilijk informatie te krijgen. Nu, onder Trump, zijn er meer lekken dan ooit. Temeer daar er verschillende kampen zijn ontstaan."

Rustige avond
Lizza kwam een paar maanden geleden uitgebreid in het nieuws na een tweet over een etentje van Trump met zijn woordvoerder Anthony Scaramucci en Sean Hannity van Fox News. "Het was niet bepaald groot nieuws. Ik legde net mijn twee jongens in bed en dacht dat ik een rustige avond zou hebben."

Kort na de tweet belde Scaramucci hem op. Hij wilde weten hoe Lizza van dat dineetje af wist. Wie was zijn bron ervoor geweest. Hij dacht zelf dat Reince Priebus, chef van de staf van het Witte Huis, erachter zat, met wie hij een vete had. Hoewel Lizza dat in alle toonaarden ontkende, werd Scaramucci al bozer aan de telefoon. "Ik ga de hele communicatieafdeling ontslaan en schakel de FBI in. Het was off the wall. Het was bizar wat Scaramucci allemaal zei, en dát aan een journalist. Het gesprek werd steeds beter. Ik wist dat dit nieuwswaardig was. Zo had nog niemand uit het Witte Huis tegen me gesproken."

'Insane Scaramucci interview'
Scaramucci noemde Priebus, chef staf van het Witte Huis, een "paranoide schizofreen" en Steve Bannon, Trumps adviseur, een zelfpijper. Het interview werd Lizza in de schoot geworpen. Lizza had de "meest krankzinnige conversatie" opgenomen en sloeg het in zijn computer op onder de titel 'Insane Scaramucci interview'.

Er heerst veel angst over het presidentschap van Trump, maar Lizza legde uit voor de zaal en ook bij het tv-programma Buitenhof, waar hij zondagochtend te gast was, dat het Amerikaanse democratische systeem genoeg garanties biedt. De pers is het controle-instrument en daarnaast kan de rechterlijke macht en het congres zich nog over Trumps beslissingen buigen.

Trump houdt al twintig jaar woord
Zelf heeft Lizza, die verschillende journalistieke onderscheidingen heeft gewonnen, Trump nog nooit geïnterviewd. Twintig jaar geleden schreef zijn collega Mark Singer een profiel van hem. Het best geschreven portret van Trump dat Lizza ooit heeft gelezen en dat nog steeds klopt. "Hij beloofde daarna nooit meer met ons te praten. En die belofte hield hij. Begin dit jaar probeerde ik het nog maar het is niet gelukt."

Trump, die voor buitenlandse politiek weinig interesse toont, heeft vaak aangekondigd de wet te willen veranderen zodat hij journalisten kan vervolgen. Dit heeft hij nog niet gedaan. "Het is alarmerend maar hij heeft de persvrijheid nooit aan banden gelegd. Hij heeft geen discipline en weinig bereikt. Dat maakt hem minder beangstigend."

Republikeinse senatoren staan niet zo snel tegen Trump op maar tolereren hem. Ze willen, zegt Lizza, alleen maar zijn handtekening om wetten in te kunnen stellen en later zelf weer gekozen te worden. Bovendien is Trump heel populair onder zijn eigen kiezers.

Aandacht
Er is wel meer structuur in het Witte Huis gekomen nu verschillende van Trumps mensen, van huis uit geen traditionele politici, zijn ontslagen: naast Bannon en Priebus ook Scaramucci zelf. De laatste werd na de scoop van Lizza over de conversatie de laan uitgestuurd. Hij bleef welgeteld elf dagen aan.

Of Trump zijn werk eigenlijk wel leuk vindt, wil interviewer Eelco Bosch van Rosenthal weten. Lizza: "Hij had geen idee wat de baan inhield. Hij dacht dat het puur een ceremoniële functie was: een cheerleader van het land. Maar ik geloof niet dat hij opstapt. Hij krijgt als president heel veel aandacht, veel meer dan in een andere job."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden