Een jaar na het drama van Nouri: een terugblik

Het is zondag een jaar geleden dat Abdelhak Nouri ineenzakte tijdens een oefenwedstrijd. Een overzicht van de gebeurtenissen sinds die dramatische dag.

Jasper Piersma
Fans komen in Geuzenveld bijeen voor Nouri. Beeld anp
Fans komen in Geuzenveld bijeen voor Nouri.Beeld anp

"Ik wil het publiek laten genieten." Het is 7 juli 2017. Abdelhak Nouri (op dat moment 20 jaar oud) spreekt in Hotel Elisabeth, in het Oostenrijkse Mayrhofen waar Ajax op trainingskamp is, over zijn dromen en doelen. "Aanvoerder zijn van Ajax: dat zou ik echt geweldig vinden."

Nouri, opgegroeid in Nieuw-West, speelt al sinds zijn zevende bij Ajax. 'Appie', zoals de korte versie van zijn voornaam luidt, geldt als groot talent. Henk Spaan, columnist voor Het Parool, zag hem voor het eerst toen hij tien was. "Ik dacht meteen aan een nieuwe Cruijff of zoiets. Het talent spatte er vanaf."

Maar, zoals Ajax-directeur Edwin van der Sar een paar dagen later zegt, zullen we helaas nooit weten hoe ver zijn ster gereikt zou hebben.

IJzige stilte
Op 8 juli 2017 zakt Nouri ineen tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. De ernst van de situatie is snel duidelijk, een ijzige stilte volgt. Bij trainer Marcel Keizer biggelen de tranen over zijn wangen. Spelers houden elkaar vast en spreken elkaar moed in. Nouri heeft een hartprobleem, zo wordt gezegd.

De jonge speler wordt per helikopter overgebracht naar een Oostenrijks ziekenhuis. Daar wordt hij in slaap gehouden. De familie van de Ajacied roept op te bidden. Veel steunbetuigingen volgen, onder meer met de hashtag #StayStrongAppie. Teams verschijnen in shirts met Appie's naam en rugnummer op het veld, een emotioneel gedicht van een Feyenoord-fan wordt massaal gedeeld.

Trainer Marcel Keizer kijkt toe terwijl Nouri op de grond ligt. Beeld anp
Trainer Marcel Keizer kijkt toe terwijl Nouri op de grond ligt.Beeld anp
Feyenoord-spelers komen het veld op in shirts met Nouri erop. Beeld Pro Shots / Erik Pasman
Feyenoord-spelers komen het veld op in shirts met Nouri erop.Beeld Pro Shots / Erik Pasman

Maar op 13 juli komt volgens Van der Sar 'het slechtst denkbare bericht'. Nouri heeft ernstige hersenschade opgelopen, en kans op herstel van de cruciale hersenfuncties is nihil. "Het is verschrikkelijk," zegt de Ajax-directeur.

Foto van vader
Een dag later komen duizenden mensen bijeen bij het huis van de familie Nouri in Geuzenveld. Ajacieden, maar ook Feyenoord-fans. Soms in een djellaba, soms in trainingspak. Ook een groot deel van de Ajax-selectie is er bij. Er zijn tranen, er wordt geknuffeld en gebeden.

Wanneer de vader van Nouri de toegestroomde fans bedankt vanuit het dak van een auto, levert dat deze iconische foto op. Het beeld is inmiddels te zien in het Amsterdam Museum.

Het iconische beeld van de vader van Nouri uit het dak van een auto. Beeld Stanley Gontha
Het iconische beeld van de vader van Nouri uit het dak van een auto.Beeld Stanley Gontha

Voor het AMC, waar Nouri inmiddels naartoe is gebracht, groeit de berg van briefjes, tekeningen, bloemen en voetbalattributen.

Het nieuws over de Ajacied inspireert ook meerdere dichters en kunstenaars om op hun manier een eerbetoon te brengen. De Amsterdamse straatkunstenaar en Ajax-fan Ives One maakt een imposante muurschildering op de NDSM-werf.

Een levensgrote muurschildering van Nouri. Beeld anp
Een levensgrote muurschildering van Nouri.Beeld anp

Ondertussen verschijnen Nouri's teamgenoten weer op het veld. Ze spelen - zonder publiek - een aantal oefenwedstrijden. De voorrondes voor de Champions League naderen. "Je móet, zo hard is het," zegt Ajax-aanvoerder Joël Veltman, al zit iedereen nog vol emotie.

Hoofd er niet bij
Ook de belangrijke wedstrijd tegen OGC Nice begin augustus in de Johan Cruijff Arena is een achtbaan van emoties. Het is de eerste wedstrijd in eigen stadion sinds 'Appie' en als eerbetoon wordt er een indrukwekkend filmpje vertoond.

Maar of het door het beladen moment komt of niet, Ajax weet zich deze avond niet te plaatsen voor de Champions League. Een uitschakeling in de Europa League volgt niet veel later.

Volgens trainer Marcel Keizer zijn de spelers er vanwege het drama met Nouri er met hun hoofd amper bij. Hij wil het niet opvoeren als excuus voor de povere seizoensstart, maar hij mist bij het publiek en de pers wel sympathie. Keizer hoort in december dat hij mag vertrekken.

Spandoek voor Nouri bij de wedstrijd tegen Nice. Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Spandoek voor Nouri bij de wedstrijd tegen Nice.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

Het is ondertussen een half jaar na de bewuste dag in Oostenrijk wanneer het nieuws naar buiten komt dat bekend was dat Nouri een hartafwijking had. De KNVB vond die in 2014, en beoordeelde na advies van een specialist dat die afwijking geen gevaar vormde voor de voetballer. De informatie werd gedeeld met Ajax, maar de familie Nouri zegt van niks te weten.

Ook zijn er twijfels over over het handelen van de clubarts van Ajax. Is hij op tijd begonnen met reanimeren toen Nouri op het veld lag? De familie Nouri denkt van niet en vindt dat Ajax aansprakelijk is, omdat de medische behandeling ernstig tekort zou zijn geschoten.

Diepste excuses
Iets waar Ajax zich altijd tegen verweerde. Tot bijna twee weken geleden. Op een persconferentie geeft Van der Sar toe dat de behandeling niet adequaat is geweest. "Met ander medisch handelen was Nouri er mogelijk beter uitgekomen. Dat is geen zekerheid, maar wel een mogelijkheid. Onze diepste excuses aan de familie dat het zo lang heeft geduurd tot duidelijk was wat er precies is gebeurd."

Hoe het verder gaat nu de verantwoordelijkheid is toegegeven, gaat de club snel overleggen met de familie.

Een emotionele Van der Sar tijdens de persconferentie eind vorige maand. Beeld anp
Een emotionele Van der Sar tijdens de persconferentie eind vorige maand.Beeld anp

Maar hoe is het nu met Nouri zelf? Volgens de letselschadeadvocaat van de familie ligt hij in een zorginstelling, waar 24 uur per dag een familielid aanwezig is. Het liefst zouden zij hem thuis verzorgen. "Maar daar moet de familie een geschikt huis voor kopen en er is geld nodig om de verzorging te regelen," aldus advocaat Beer.

Nouri kan zelfstandig ademen en zijn familie liet eerder weten dat hij soms glimlacht en met de ogen knippert. Volgens zaakwaarnemer Nathan Van Kooperen, een goede vriend van de Ajacied, communiceert hij ook met zijn wenkbrauwen en mond. In gesprek met VI: "'Het is een vorm van communicatie waar we al heel blij mee zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden