Een jaar na Curiosity's lancering: 23.000 beelden en 'wereldschokkende' vondst

Gisteren was het een jaar geleden dat Nasa's Marswagen Curiosity aan zijn reis naar de Rode Planeet begon. 26 november vond de lancering van het Mars Science Laboratory - zoals Curiosity officieel heet - plaats vanaf het Cape Canaveral Air Force Station in Florida.

Martine Steenvoort
Een gedeelte van de panoramafoto. Beeld Nasa
Een gedeelte van de panoramafoto.Beeld Nasa

De robot doet inmiddels zestien weken onderzoek in de Gale-krater, een krater met een diameter van 154 kilometer, iets ten zuiden van de Marsevenaar. In die periode heeft Curiosity al meer dan 23.000 beelden opgestuurd, 517 meter gereden en onderzoekers meer inzicht kunnen geven in de ecologische geschiedenis van de planeet.

De komende twee jaar gaat de robotwagen onderzoeken of leven ooit mogelijk is geweest op de planeet. In oktober en november deed de rover onderzoek bij Rocknest, waar Curiosity zijn eerste grondmonster nam. Vanaf daar werd deze panoramafoto gemaakt, die bestaat uit meerdere foto's gemaakt door de Mast Camera. Doordat de kleur van de stoffige marsdampkring is weggefilterd, ziet het Marsoppervlak er nu net zo uit als het er op aarde uit zou zien.

Boorproeven
Momenteel bevindt de Marswagen zich op Point Lake, 400 meter ten oosten van zijn landingsplek (en te zien in het midden van de panoramafoto). Daar gaat Curiosity voor het eerst gebruik maken van zijn boormachine.

In september ontdekte Curiosity dat er ooit een rivier op de planeet heeft gestroomd. De rover maakte foto's van een rivierbedding met rotsen die uit grind en zand bestaan. Door de grootte en ronde vorm van de stenen werd geconcludeerd dat er ooit snel stromend water was.

Ondertussen vraagt iedereen zich af wat de 'wereldschokkende' ontdekking van Curiosity zou kunnen zijn. Vorige week maakte Nasa bekend dat de Marswagen mogelijk een vondst had gedaan die 'in de geschiedenisboeken' zou komen te staan. Maar eerst moet nader onderzoek uitwijzen of de vondst daadwerkelijk wereldschokkend is.

Bekijk hier de panoramafoto in het groot.

Een foto van 'Rocknest 3', genomen in oktober door de Mast Camera van Curiosity bij Rocknest. Beeld anp
Een foto van 'Rocknest 3', genomen in oktober door de Mast Camera van Curiosity bij Rocknest.Beeld anp
De panoramafoto van Curiosity's uitzicht op Rocknest. Beeld Nasa
De panoramafoto van Curiosity's uitzicht op Rocknest.Beeld Nasa
De lancering van Curiosity vorig jaar november. Beeld afp
De lancering van Curiosity vorig jaar november.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden