Eén jaar cel voor verkoper witte heroïne Flip S.

Drugsdealer Flip S. heeft één jaar celstraf gekregen voor de verkoop van witte heroïne aan drie Deense toeristen. De 43-jarige Amsterdammer werd grotendeels vrijgesproken van tientallen andere gevallen waarbij toeristen onwel werden of zelfs stierven na het snuiven van de drug in 2014.

Maarten van Dun
Flip S. in de rechtszaal tijdens de pro-formazitting vorig jaar. Beeld anp
Flip S. in de rechtszaal tijdens de pro-formazitting vorig jaar.Beeld anp

De rechtbank komt tot de conclusie dat er onvoldoende bewijs is dat S. de dealer was bij wie tientallen toeristen in 2014 en 2015 op straat heroïne kochten, terwijl zij dachten cocaïne te krijgen.

Witte heroïne kan levensgevaarlijk zijn als het wordt gesnoven: de ademhaling stokt en gebruikers verliezen het bewustzijn. In september en oktober 2014 stierven drie Britse jongemannen na het gebruik van de drugs.

Opzet
Wel was S. de man die in februari 2015 witte heroïne verkocht aan drie Deense toeristen die dachten cocaine te hebben gekocht. Zij overleefden het gebruik ervan ternauwernood. Maar omdat S. niet wist dat hij heroïne verkocht, had volgens de rechter niet opzettelijk geprobeerd de Denen zwaar te verwonden of doden.

Ook nam hij niet bewust het risico dat hij dat zou kunnen doen: hij had ook geen voorwaardelijke opzet, vond de rechtbank. "Naar algemene ervaringsregels is in Amsterdam sprake van een zeer omvangrijke drugshandel op straat. Er is niet gebleken van bijzondere risicoverhogende omstandigheden, waardoor er een hogere kans was dat nu net u witte heroïne had gekocht en zou doorverkopen."

De rechtbank veroordeelt S. voor de handel in verdovende middelen én het feit dat hij niet voldoende maatregelen nam om te voorkomen dat hij waren op de markt bracht met een schadelijk karakter.

Oftewel: hij had voorzichtig moeten zijn, omdat hij wist dat er witte heroïne op de markt was. "Van u mocht een dergelijke bedachtzaamheid worden verwacht, want u was bekend met het in omloop zijn van de witte heroïne, gelet op het feit dat er vele matrixborden in Amsterdam waren. De Deense toeristen wisten het mogelijk niet, maar desondanks heeft u hen op geen enkele manier gewaarschuwd, evenmin heeft u de drugs getest of hen gewezen op de eenvoudige mogelijkheid het zelf te testen."

Witte heroine in Amsterdam

De witte heroïne waar tientallen toeristen onwel van raakten en enkelen aan overleden had in 2014 ook consequenties voor het straatbeeld in Amsterdam.

De waarschuwingscampagne, bestaande uit matrixborden en posters, kostte de gemeente ruim tweeënhalve ton.

Aanvankelijk vervolgde het OM S. voor alle slachtoffers, maar bij gebrek aan bewijs vroeg de officier van justitie voor de meeste zaken vrijspraak. Voor het verkopen van de drugs aan de Denen eiste de officier van justitie 4 jaar cel.

Campagne
De gemeente startte een grootschalige waarschuwingscampagne nadat zoveel toeristen onwel waren geworden. S. meldde zichzelf bij de politie toen hij zich herkende op camerabeelden die bij Opsporing Verzocht werden getoond.

Hij verklaarde de man te zijn die in februari 2015 de drugs aan drie Deense toeristen te hebben verkocht, die het gebruik ervan ternauwernood overleefde. S. zei nooit te hebben geweten dat hij geen coke verkocht. Hij had de drugs gekocht van een man genaamd 'Rasta,' die hem zei dat het om cocaïne ging.

Een waarschuwingsposter, zoals ze lange tijd door de stad verspreid werden Beeld anp
Een waarschuwingsposter, zoals ze lange tijd door de stad verspreid werdenBeeld anp

De toeristen die een signalement gaven van de dealer van wie zij hun drugs kochten, omschreven veelal verschillende mannen. Lichtgetint of juist heel donker, gespierd of juist heel mager, op een fiets of als bestuurder van een fietstaxi. Nooit wezen zij S. aan op foto's. Ook ander bewijs ontbrak dat S. al vaker drugs had geleverd.

Dat Flip S. grotendeels wordt vrijgesproken betekent dat in verreweg de meeste zaken onduidelijk is gebleven wie de verkoper of verkopers waren die de witte heroïne als cocaïne aan de man brachten. Voor de familie van de drie Britse toeristen die in september en oktober overleden betekent het dat de kans klein is dat de dealer die aan hun naasten verkocht, ooit nog wordt gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden