Plus

Een hypnotiserend kunstwerk in het Westerpark (****)

Wat je ook in The Sphere van lichtkunstenaar Clifton Mahangoe ziet, het is niets minder dan een hypnotiserend kunstwerk.

De bol van lichtkunstenaar Clifton Mahangoe, in WesterparkBeeld Tammy van Nerum

In de wintermaanden zijn we als Amsterdammers niet bepaald verstoken van lichtdecoraties in het straatbeeld. De altijd indrukwekkende werken van het Amsterdam Light Festival zijn nog tot 21 januari te bewonderen, en verder knippert en flikkert de kerstdecoratie door de hele stad dat het een lieve lust is.

Dat laatste is vanzelfsprekend pure kitsch, maar dat het sfeerverhogend werkt, valt zelfs door de allergrootste kersthater moeilijk te ontkennen. Wel is de kerstversiering op sommige plekken in de stad érg overvloedig aanwezig: je hoeft nou ook weer niet het gevoel te krijgen dat de ­hele stad is veranderd in de kerstafdeling van de Bijenkorf.

Maar van lichtkunstwerken van hoger niveau kun je er moeilijk te veel hebben.

En er duiken er steeds meer op: er zijn de lichtdruppelende druiventrossen in de Ten Katestraat van kunstenares Titia Ex, er is het in gekleurde lijnen gevangen portret van Ramses Shaffy in het nieuwe metrostation Vijzelgracht en op het Rembrandtplein hangt sinds kort een werk van Herman Kuijer waar een zwerm lichtgevende vogels benevelde cafébezoekers 's nachts met zachte dwang van het plein af moeten leiden.

Het is mooi meegenomen als zo'n lichtkunstwerk, zoals in de genoemde voorbeelden, ­óók een praktisch doel dient, maar soms is esthetische waarde meer dan voldoende.

Hypnotiserend kunstwerk
In het ­Westerpark staat sinds vorige week The sphere 3D, een imposant werk van lichtkunstenaar Clifton Mahangoe. De drie meter hoge bol oogt alsof er een miniatuurplaneet ter aarde is ­gestort, en dat blijkt deels ook precies de bedoeling: het werk moet zowel de macro- als ­microkosmos weerspiegelen.

The Sphere 3D


Waar
Westerpark
****

Dat doet The sphere dan ook, op een bijzondere manier. Het werk wordt van binnenuit verlicht, en de projecties zijn een continu veranderende wirwar van vloeiende lijnen, spiralen, strepen en stipjes.

Dan weer denk je de reflectie van zonlicht op rimpelend water te zien, waarna alles weer verandert en het lijkt alsof je naar een beweeglijk zusje van de maan staat te kijken. Kom je even later terug, dan zie je een overzicht van het sterrenstelsel erin, of juist een ­abstracte, betoverende kluwen van buitenaardse weerspiegelingen.

Wat je ook in The sphere ziet: het is niets minder dan een hypnotiserend kunstwerk. Je kunt er een paar minuten van genieten, of een half uur gefascineerd naar gaan zitten kijken, maar in elk geval is het een werk waar je 's avonds ­onmogelijk ongeïnteresseerd aan voorbij kunt fietsen.

Het geeft een eenvoudig wandelingetje door het park een fijn, magisch randje. Daarom is het jammer dat het er maar tot ­januari staat, dan vervolgt The sphere 3D zijn tocht over de wereld, om in 2019 weer op te ­duiken tijdens de Biënnale van Venetië.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden