Plus

'Een huis verkopen is geen kunst, een volgend huis vinden wel'

De Amsterdamse huizenmarkt zit in een onontwarbare knoop. De prijzen zijn met dubbele cijfers gestegen, het einde is niet in zicht en alleen beleggers kunnen nog een woning kopen.

Michiel Couzy
De huizenmarkt in Amsterdam zit in een spiraal: doordat de prijzen stijgen, neemt het aanbod van koopwoningen af, waardoor de prijzen verder stijgen. Beeld ANP
De huizenmarkt in Amsterdam zit in een spiraal: doordat de prijzen stijgen, neemt het aanbod van koopwoningen af, waardoor de prijzen verder stijgen.Beeld ANP

Eigenlijk had Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, gehoopt dat de Amsterdamse huizenprijzen eens een keer niet met dubbele cijfers zouden stijgen.

Maar helaas, vorig kwartaal waren woningen in Amsterdam gemiddeld 13,5 procent duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs kwam uit op 409.000 euro, of 4610 euro per vierkante meter.

"Amsterdam vertoont alle ziekteverschijnselen van een oververhitte huizenmarkt," zegt Heinen. En dat is ernstig.

Spiraal
Probleem is dat de Amsterdamse huizenmarkt terecht is gekomen in een spiraal van prijsstijgingen, waaruit geen ontsnappen meer mogelijk lijkt: de ene stijging lokt de andere uit.

De prijzen zijn inmiddels zo hoog dat die door de lokale bevolking niet meer te betalen zijn, concludeert Christian Lennartz, woningmarkteconoom van de Rabobank.

Een Amsterdammer die een koopwoning heeft, blijft dus zitten waar die zit. Dat is best gek, want de omstandigheden om een huis te verkopen zijn juist ideaal: de prijzen stijgen, de rente is laag, de stad is in trek, kopers staan in een rij.

Aanbod daalt
En toch gebeurt het niet, het aanbod van koopwoningen daalde vorig kwartaal tot 1576, ruim 18 procent minder dan een jaar eerder.

"Een huis verkopen is geen kunst, maar het vinden van een volgend huis is in Amsterdam erg lastig," aldus Sven Heinen.

Vereniging Eigen Huis, die onderzoek doet naar de stemming onder woningbezitters, bevestigt dit beeld. "De wil om een huis te verkopen is in Amsterdam erg groot, maar een groter huis is onvindbaar en onbetaalbaar," zegt woordvoerder Hans André de la Porte.

Ziehier de onontwarbare knoop: doordat de prijzen stijgen, neemt het aanbod van koopwoningen af, waardoor de prijzen verder stijgen.

Uit het buitenland
Alle partijen zien dat beleggers en mensen uit het buitenland hun slag slaan: zij kopen de huizen die Amsterdammers niet meer kunnen betalen. "Amsterdam is in vergelijking met buitenlandse steden vrij goedkoop en dat trekt internationale investeerders aan," aldus Lennartz.

"Wij zien dat de prijzen stijgen, maar de hypotheekbedragen niet. Dat duidt op beleggers en rijke particulieren, die de huizen kopen zonder hypotheek af te sluiten," zegt De la Porte.

Ook 2018 zal in het teken staan van een oververhitte huizenmarkt. "We hopen steeds dat het aanbod van huizen op gang komt, maar daar is geen sprake van," aldus Heinen, die merkt dat ook makelaars in problemen komen, doordat de huizenhandel afneemt. "Ik voorzie een hoop ellende."

Nieuwbouw
De hoop is gevestigd op nieuwbouw, die moet zorgen voor enige verlichting. Maar vooralsnog vormen nieuwe wijken als de Houthavens, Zeeburgereiland of in het Amstelkwartier een druppel op een oververhitte plaat. "Structureel wordt er te weinig gebouwd," aldus Heinen.

Econoom Lennartz ziet geen signalen dat de markt afkoelt, integendeel. "Zolang de rente laag is, blijven huizen een aantrekkelijke belegging." Alleen een forse rentestijging door geopolitieke onrust, denk aan Trump, Noord-Korea of Rusland, kan in zijn ogen voor een aardverschuiving zorgen.

Lees ook: Dit zijn de toekomstige wijken van Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden