Schuim

Een huis is geen pak melk

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de opening van het vierde filiaal van Engel en Völkers op de Zuidas.

Makelaarsdynastie: moeder Barbara van der Grijp en haar zonen Wieger en Tjerk van der Linden.
Makelaarsdynastie: moeder Barbara van der Grijp en haar zonen Wieger en Tjerk van der Linden. "Elke bezichtiging is anders."Beeld Hans van der Beek

Ja, toch die blijdschap in de ogen van de mensen, als ze de sleutel krijgen en jij hebt een goede deal gemaakt. Daar doet Wieger van der Linden het uiteindelijk allemaal voor.

Een huis is geen pak melk, zegt hij altijd maar. Sommige mensen kopen het maar twee keer in hun leven. Voor hen is het een groot iets, en juist dat geeft een makelaar enorme voldoening.

En die vrijheid natuurlijk. Constant naar buiten, steeds andere mensen, andere huizen. Elke bezichtiging is anders, niet een is hetzelfde.

Nou goed, ik ben bij makelaar Engel & Völkers.

Al die voldoening heeft een vierde filiaal opgeleverd, op de Zuidas, en dat vieren ze met een partytent en bittergarnituur.

Een vrouw komt binnen en geeft een kistje met wijn. Haar handtas staat open. Zit er echt een huisdier in? Ik kijk nergens meer van op, dat komt ervan.

Een sjaal kan het niet zijn, daar draagt ze er al een van, en een flinke ook, met pantermotief.

Er zit niets anders op.

"Welnee," zegt Ans van der Weijden. "Dat is een sjaal."

Nog eentje?

"Ja. Voor extra gezelligheid."

Prima, ik heb in elk geval rust.

Er zijn speeches.

Met een glas in de hand kijkt Tjerk van der Linden terug. Moeder Barbara van der Grijp begon in 2008 aan de Willemsparkweg. Het was crisis, Tjerk weet het nog goed, ze had één huis in de verkoop. Een penthouse aan de Zuidas voor 3000 euro per vierkante meter.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Het stond 2,5 jaar leeg. In 2011 werd het verkocht voor drie ton onder de vraagprijs. "Omgerekend 4000 euro per vierkante meter."

Daar moet iedereen om me heen vreselijk om lachen. Om de grap echt te kunnen waarderen, moet ik zo de huidige prijs even navragen.

(8000 euro. Voor 4000 euro moet je in Bos en Lommer zijn.)

Wat opening Engel & Völkers Zuidas
Waar Engel & Völkers, George Gershwinlaan
Wie Barbara van der Grijp, Tjerk en Wieger van der Linden, Roland Koopman, Karlijn Ramondt, Ans van der Weijden, Frank de Graaf
Wanneer donderdag 15 november, 17.00 tot 20.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer **
Hans zegt altijd maar: bitterballen, bitterballen en bitterballen, meneertje

Daarna is het Roland Koopman van RTL Z een eer en genoegen de opening te verrichten. "Op dit moment hier een filiaal openen: dan heb je iets goed gedaan."

Dat slaat op de brexitchaos. "Hoe groter de bende in Groot-Brittannië, hoe gezelliger het wordt op de Zuidas. Schadenfreude is ook Freude. De een zijn dood is de ander zijn omzet."

Allemaal mooie teksten.

Ik heb trouwens nog niemand ­horen zeggen: 'Het gaat bij een ­woning maar om drie dingen: locatie, locatie, locatie', en ik loop toch al zeker twee uurtjes rond.

Gelukkig kom ik Frank de Graaf tegen. "De crisis is leuker. Dan moet je knokken. Als drie kopers heel graag willen, wat is dan nog voor mij de sport?"

Die reken ik ook goed.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

RTL Z-presentator Roland Koopman:
RTL Z-presentator Roland Koopman: "Op naar het volgende kantoor. Cheers!" Met Karlijn Ramondt, directeur van het kantoor aan de Willemsparkweg.Beeld Hans van der Beek
Charlotte en Roelof Noteboom, beiden van makelaardij De Compagnie, en vinoloog Ans van der Weijden. Het huisdier lag zojuist subtieler in haar tas. Beeld Hans van der Beek
Charlotte en Roelof Noteboom, beiden van makelaardij De Compagnie, en vinoloog Ans van der Weijden. Het huisdier lag zojuist subtieler in haar tas.Beeld Hans van der Beek
Maurits Kuiper en Frank de Graaf (DRS Real Estate) met Folkert van der Linden en Alexander Tan (Onevests).
Maurits Kuiper en Frank de Graaf (DRS Real Estate) met Folkert van der Linden en Alexander Tan (Onevests). "Dit is woning, wij zijn kantoren."Beeld Hans van der Beek
Marije Ramondt (Engel & Vögels) en makelaar/taxateur Martine Schuitema. Beeld Hans van der Beek
Marije Ramondt (Engel & Vögels) en makelaar/taxateur Martine Schuitema.Beeld Hans van der Beek
Notaris Folkert van de Graaff (
Notaris Folkert van de Graaff ("Folkert niet met een V, je snapt, dat is heel belangrijk."), notaris Anita van Straaten en Teun Scheer, bevriend met Barbara.Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden