Plus

Een hoop oe's en ah's bij Turn on the Lights op de Dam

Terwijl de kerstbomen al sinds oktober in de Bijenkorf staan, gaf het warenhuis met de lichtshow Turn on the Lights op de Dam donderdagavond écht het startschot voor het feestseizoen.

Laura Obdeijn
null Beeld anp
Beeld anp

Vier Amsterdammers staan tussen een heleboel toeristen aan de rand van het plein, in afwachting van de beloofde lichtshow van de Bijenkorf. Ze zagen het vorig jaar al ergens langskomen. "Dat zag er zo spectaculair uit, dat wilden we zelf ook wel eens zien."

De verwachtingen zijn hoog. "Waarom zou je anders al die heisa op de Dam neerzetten?"

Donderdagavond wil de Bijenkorf met een grote show rondom het aandoen van de kerstverlichting laten weten dat het feesten dit jaar kan beginnen en daar is een hoop volk op afgekomen. De Dam staat vol met duizenden mensen, met de capuchon op en stuk voor stuk met de lens van hun telefoontjes omhoog kijkend om de show - denk: Cirque du Soleil meets Within Temptation - vast te leggen.

Gigantische lichtballen
Ze oe'en bij elke conceptuele acrobaat die koprollend door de lucht zweeft ter hoogte van de Bijenkorfletters en ah'en wanneer ze hun rugzakjes openen en er sneeuw in de vorm van popcorn over de Dam valt. Gigantische lichtballen stuiteren over handen en hoofden het plein over, weggeslagen van links naar rechts door het publiek.

En dat allemaal in aanloop naar dat ene moment: het ontsteken van de driehonderdduizend led-lampjes op de gevel van de Bijenkorf. Daar zijn toch de meeste mensen voor gekomen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Het is zover. Musicalactrice Willemijn Verkaik rijst tussen blauwe lichtstrepen op vanuit het midden van de Dam in een grote blauwe jurk, zoals die van Elsa uit Frozen. Bij de eerste woorden van de soundtrack van de Disneyfilm, hoor je de kleine meisjesharten bijna sneller gaan kloppen.

Supermaan
"Tellen jullie mee?" roept ze van grote hoogte. "Drie, twee, één.." Uit het dak van het warenhuis wordt siervuurwerk de lucht in geknald, terwijl het gebouw zelf met één keer knipperen en onder luid gejuich verandert in een baken van licht. Supermaan? Welke supermaan?

null Beeld anp
Beeld anp

Het blijft natuurlijk een beetje een uit de kluiten gewassen, reusachtige reclame voor de Bijenkorf, de negende editie van Turn on the Lights. Een spektakel waarmee het warenhuis Amsterdam in een illuster rijtje kerstfeeststeden à la Parijs, Londen en New York hoopt te plaatsen.

Maar dat lijkt de bezoekers niets uit te maken, hoe vaak zie je nou zoiets op de Dam? En zelfs door de wind en regen lieten ze zich niet verjagen. Sterker nog, dat laatste maakte de show misschien wel indrukwekkender, zeggen ook een moeder en een dochter, die speciaal hier voor de derde keer naartoe kwamen vanuit Enkhuizen. Ze griezelen bij de gedachte. Want zie jij jezelf al, hangend aan een touw aan een hijskraan, dansen in windkracht zes?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden