Plus

Een hondenshow, kan dat nog?

In de RAI is donderdag de grootste hondententoonstelling ter wereld begonnen. Als het aan het gemeentebestuur ligt, is dat voor het laatst: zulke shows zouden dieronvriendelijk zijn.

Actievoerders van Dier&Recht demonstreerden donderdag tegen de World Dog Show in de RAI Beeld ANP
Actievoerders van Dier&Recht demonstreerden donderdag tegen de World Dog Show in de RAIBeeld ANP

In de stad zijn naar schatting 27.000 honden. Dat aantal verdubbelt de komende dagen: voor de World Dog Show komen meer dan 33.500 honden uit 74 landen naar de RAI. Zondagmiddag wordt daaruit de allerbeste hond van de wereld aangewezen.

In 2013 ondersteunde burgemeester Van der Laan de poging van de Nederlandse organisator - kennelclub Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, kortweg Raad van Beheer - nog om het 'prestigieuze evenement' naar Nederland te halen.

Inmiddels liggen de zaken anders. Op recente raadsvragen van GroenLinks over de organisatie van de World Dog Show liet het college weten dat wordt onderzocht of de vergunningsvoorwaarden kunnen worden aangepast, zodat dit soort shows voortaan kunnen worden geweerd.

Erfelijke aandoeningen
"Uit oogpunt van dierenwelzijn is het volstrekt ongewenst dat er bij hondenshows rassen kunnen worden ingeschreven met een beduidend risico op erfelijke aandoeningen," aldus het college.

Daarmee volgt de gemeente de lijn van Dier&Recht, een organisatie die pleit voor een landelijk verbod op hondenshows en vanochtend bij de RAI demonstreerde. Naast de stress die de shows (en het reizen) met zich meebrengen voor de honden, maakt de organisatie zich druk over dat dit soort shows bijdraagt aan de inteelt bij de rasfokkerij.

Keurmeesters kronen de honden tot winnaar die het meest aan het ideaal­beeld van het ras voldoen, waarna vooral met die honden wordt gefokt. En met hun verwanten. Het gevolg is dat een kleine genetische variatie binnen het ras ontstaat, waarbij allerlei erfelijke afwijkingen worden doorgegeven.

Hondenwelzijnsteams
Rony Doedijns, directeur van Raad van Beheer, vindt het 'best wel schokkend' dat de gemeente hondenshows voortaan wil weren. "Al sinds 1902 zijn wij als organisatie juist bezig met het verantwoord houden van honden die gezond en sociaal zijn. Bij dit soort evenementen zetten we hondenwelzijnsteams in die in de gaten houden of alles goed verloopt."

Dier&Recht staat volgens Doedijns bij de verkeerde deur te demonstreren. "Hier gaat echt geen hond winnen die benauwd is of niet kan lopen. De keurmeesters letten ook op gezondheid. Dier&Recht vindt dat je honden sowieso niet moet fokken op uiterlijke kwaliteiten, maar elk ras is ooit ontstaan vanuit een bepaald gebruiksdoel. Het fokken moet alleen wel goed gebeuren."

Doedijns wijst op het programma Fairfok, waarin ambities zijn geformuleerd die de gezondheid van de rashond moeten verbeteren. Een programma dat Dier&Recht aanmoedigt, als het daadwerkelijk wordt uitgevoerd. De afgelopen jaren is daar nog weinig van te zien.

Lookalikes
Volgens Doedijns wordt eraan gewerkt en kan Dier&Recht zich beter druk maken om andere problemen. "Van de 140.000 puppy's in Nederland komen er ieder jaar maar 36.000 via bij ons aangesloten fokkers van rashonden. Een groot deel zijn lookalikes. Die worden gekocht door mensen die in het park een leuke hond zien, op Marktplaats gaan zoeken en hem de volgende dag zonder enige research in huis halen."

"Ik heb meer problemen met mensen die een hond de hele dag thuis laten zitten, terwijl ze zelf naar hun werk gaan. De mensen die naar de show komen zijn de hele dag in de weer met hun hond."

33.500

Voor de World Dog Show komen 33.500 honden uit 74 landen naar de RAI

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden