PlusColumn

Een handje als een blad voor de mond

David EndtBeeld Wolff

De rechtsbuiten is duidelijk een linkspoot. In plaats van met een versnelling buitenom langs de verdediger te gaan, controleert hij de bal zodanig dat hij een voorzet met de favoriete linker kan geven. Dat is geen uitzondering, hebben wij, handjevol aanwezige talentmeters bij Jong Ajax-Jong AZ, gezien en ­veroordeeld.

Het is zelfs dermate kenmerkend, dat je van voorspelbaarheid de gaapbeweging maakt. Blijkbaar lijdt de AZ-verdediger aan eindewedstrijdvermoeidheid, want hij biedt ruimte aan de aangekondigde voorzet die met de goede snelheid naar het doel buigt. Uitblinker Noa Lang kopt door naar de verre hoek en via een kets op de binnenkant van de paal komt de gelijkmaker tot stand. Mooie goal: 1-1.

Blijdschap alom. De com­plimenten van de dichtstbij­-zijnde Ajacieden vluchtig in ontvangst nemend, holt Lang volgens de richtlijnen van collegialiteit naar de zijlijn, waar de aangever Cerny wacht. En dan gebeurt het, we zien het met opengevallen mond van verbazing aan: Cerny heeft wat te vertellen aan de doelpuntmaker en dat doet hij met een handje voor de mond, opdat de aanwezige liplezers niet kunnen zien wat voor eigenaardigs, grappigs, banaals of wie weet pervers' hij aan Noa te vertellen heeft.

Een handje als een blad voor de mond. We zien het vaak op de Grote Velden van het voetbal. Sterren en pseudosterren hebben het zich eigen gemaakt en het vindt navolging, hoe potsierlijk ook. De hand veronderstelt dat de aanwezigen verlangen kennis te nemen van de inhoud van zijn woorden. Het is een pose, het is na-aapgedrag uitgevoerd met een lachwekkende ernst, mogelijk vanuit de wens serieus genomen te worden.

We zijn bij Jong Ajax-Jong AZ op een allerdoodgewoonste maandagavond en op het ­de­solate stukje veld, waar het lamplicht het vaagst schijnt, ter hoogte van het slechtst bezette tribunedeel, op enorme afstand van de door wind geteisterde televisiesteiger, ­creëert de linksbenige rechtsbuiten zijn eigen sterrendom.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden