Een grotere mismatch: minder kinderen naar voorkeursschool

Wel meer kinderen, niet meer schoolplekken. Dat heeft ertoe geleid dat de loting voor middelbare scholen deze week ongunstiger uitpakte dan vorig jaar. Volgens critici worden kinderen het bos ingestuurd.

1464 kinderen zijn dit jaar niet geplaatst op de school van hun eerste keuze. Beeld ANP/Lex van Lieshout
1464 kinderen zijn dit jaar niet geplaatst op de school van hun eerste keuze.Beeld ANP/Lex van Lieshout

Het jaarlijkse lotingscircus voor de middelbare school is slechter uitgevallen dan vorig jaar: 80,92 procent van de Amsterdamse kinderen uit groep 8 is ingeloot bij de school die ze wilden. Vorig jaar was dat 83 procent. 1464 kinderen zijn buiten de boot gevallen bij hun eerste keuze.

Elisabeth Bootsma van de Stichting Vrije Schoolkeuze zegt al meerdere jaren een groeiende mismatch te signaleren tussen gewenst onderwijs en het aanbod. “Het is ronduit beschamend dat in Amsterdam ieder jaar meer kinderen het bos in worden gestuurd.”

De oorzaak is niet alleen het groeiende aantal kinderen in groep 8, zegt Bootsma, maar ook het stijgende school­niveau. Volgens haar beweegt het aanbod niet mee met de gevraagde échte voorkeuren en ook niet met de demografische werkelijkheid. “Het gevolg is dat vooral kinderen met havo- en havo/vwo-advies de dupe zijn: circa 30 procent van deze kinderen is uitgeloot voor de school van aanmelding.”

Tweede ronde

Bootsma vindt het onbegrijpelijk dat ouders hiermee genoegen nemen. “We praten over 210 meer teleurgestelde kinderen dan in 2019 en 506 meer dan in 2018. Er zijn 582 kinderen geplaatst op een school buiten hun top 3. Dat is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het er 309 waren. En er zijn nog eens 277 kinderen naar een reserveschool van hun zesde tot en met twaalfde keuze gestuurd.”

Onderwijswethouder Marjolein Moorman zegt dat 97 procent van de leerlingen een plek heeft gekregen binnen zijn of haar top 5. “Deze uitslag gaan we, zoals ieder jaar, samen met de scholen goed analyseren, want natuurlijk willen we dat zoveel mogelijk kinderen een plek krijgen waar ze blij mee zijn. In de afgelopen ­jaren is het onderwijsaanbod verbeterd en gevarieerder geworden in de stad en die lijn willen we doorzetten.”

Achtstegroepers die niet tevreden zijn, mogen meedingen naar een andere plek in de tweede lotingsronde. Zij moeten binnen vier dagen een nieuwe keuze maken uit beschikbare scholen. De uitslag van ronde twee volgt op 9 april.

Reacties van leerlingen: ‘ik heb de hele middag gehuild’

Lasse Andringa
Wens:
Spinoza Lyceum
Geloot: SVPO (12de keus)

“Ik had hier echt helemaal geen rekening mee gehouden: de twáálfde school van keuze, daar kies je natuurlijk niet echt voor, die vul je in omdat je je lijst moet volmaken. Nu ben ik dus ingeloot voor SVPO: ik vond dat een verschrikkelijke school. Helemaal niet leuk, want je moet alleen maar leren en stilzitten en het is er heel kaal. Ik weet nog niet precies hoe het verder gaat nu. Ik ga meedoen aan de tweede loting en schrijf me dan in voor een andere school. Maar heel misschien, als er plek is, kan ik naar een school in Zaandam.”

Dieuwertje Coenen
Wens: Montessori Lyceum
Geloot: Cartesius Lyceum (6de keus)

“Ik ben ingeloot op mijn zesde keus. Daar ben ik niet blij mee, ik had ’m op zes gezet want je moet twaalf scholen invullen. Maar alles lager dan vijf vond ik niet fijn. Ik heb echt gezocht naar een school met creatieve vakken en daarom stond het Montessori Lyceum op één. Iedereen zei: je komt zeker in een top 5-school, dus toen ik dit hoorde, was ik echt onthutst. Dat werd nog erger toen de berichtjes in de klasse-app binnenkwamen: 24 kinderen zitten op hun voorkeursschool. Ik vind dat heel leuk voor iedereen, maar ik heb de hele middag hard gehuild. Ik hoop dat er nog een plekje komt op het MLA en anders ga ik ­proberen er op het Cartesius Lyceum iets leuks van te maken.”

Delilah Feiken
Wens: Fons Vitae
Geloot: Pieter Nieuwland College (11e keus)

“Mijn tweelingzusje Anyeley en ik wilden allebei graag naar Fons Vitae. Zij is er op ge­komen, maar ik ben ingeloot op de elfde school van mijn lijst. Met haar gaat het goed, maar ze vindt het erg jammer voor mij. Ik probeer nog steeds blij te zijn voor haar. Ik had er wel rekening mee gehouden dat mijn zus op haar eerste keuze kon komen en ik op een andere, maar ik had gedacht dat ik dan in mijn top 6 zou worden geplaatst. Dat maakt het extra pijnlijk. Ik ben op het Pieter Nieuwland College in­geloot. Ik weet niet erg veel van de school. Ze werken op iPads en ze zijn erg gericht op je talent te ontwikkelen.”

Sophie Van Arsdale
Wens: Amsterdams Lyceum
Geloot: Cygnus Gym­nasium (8ste keus)

“Ik wilde heel graag naar het Amsterdams Lyceum omdat zij intensieve Spaanse en Italiaanse cursussen bieden. En je kunt slagen met een certificaat waarmee je in het buitenland, bijvoorbeeld Spanje of Italië, kunt studeren. Het Cygnus heeft dat jammer genoeg niet. Ik wist altijd dat er een kans was dat ik niet op het Amsterdams Lyceum zou komen, maar ik wel gedacht dat ik in m’n top 5 zou eindigen. Van het Cygnus weet ik nog niet zo veel, ik had van hun open dag niet zo’n goede indruk. Maar ik ga er een leuk jaar van proberen te maken en als het niets voor mij is, dan kan ik volgend jaar ook naar een andere school.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden