Schuim

Eén groot biologielokaal midden in De Baarsjes

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de nieuwjaarsborrel in de Slatuinen.

Beheerder Marijke Kooijman en penningmeester Jack Horio van de Stichting Natuurtuin Slatuinen, met zusjes Josefien en Käthe Korfmann en Artis Wouters (vlnr) Beeld Schuim
Beheerder Marijke Kooijman en penningmeester Jack Horio van de Stichting Natuurtuin Slatuinen, met zusjes Josefien en Käthe Korfmann en Artis Wouters (vlnr)Beeld Schuim

Een nieuwjaarsborrel houden in de buitenlucht, je moet het maar durven. Het is ook de hele middag al chagrijnig weer, maar regenen doet het niet, geen druppel. Tja, als je een huisje hebt bij de Slatuinen kan die mazzel er ook nog wel bij.

Het is werkelijk schitterend hier.

Google Maps heeft me de weg moeten wijzen, en zelfs dat ging moeizaam. Ik loop door het soort Amsterdam waar over de buurtzandbak een net is gespannen, met het bordje 'na gebruik schoon en afgedekt achterlaten' en dat dat ook gebeurt. Een enclave in De Baarsjes.

Op de Slatuinenweg groeten mensen elkaar, ook mij, een vreemde, en uiteindelijk vind ik een hek. Een smal pad leidt naar een woeste binnentuin, zo groot als zowat het Rembrandtplein. Ik weet niet wat ik zie.

Een vrouw stelt zich voor als de beheerder. Het is goed dat ik er ben, want de subsidie voor 2018 staat onder druk, wacht, ze haalt even de penningmeester erbij.

Ik kwam eigenlijk voor de glühwein.

Er brandt een fikkie voor marshmallows, erwtensoep is gratis en voor de kleintjes is er warme chocomelk met slagroom. Ook staan er bordjes met blokjes jonge kaas.

Maar eerst een ommetje door dit verstopte paradijsje. Beheerder en bioloog Marijke Kooijman vertelt over driehonderd inheemse planten ("Kun je opzoeken, maakt niet uit."), waarvan vijftien beschermd. Jaarlijks wordt de tuin bezocht door zeshonderd schoolkinderen in de buurt.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

"Dit is één groot biologielokaal, midden in De Baarsjes waar bijna geen natuur meer is. In de zomer waan je je hier echt in de jungle."

De grond ligt hier 1.60 meter lager en daarom komt er kwelwater naar boven. "Kijk! Goudveil. Dat kan alleen ontstaan met kwelwater."

Ze neemt een beetje goudveil in de hand, een klein groen blaadje, waar je normaal helemaal voor naar de Ardennen moet.

In de hopen van gesnoeide takken zijn egeltjes gekomen en er zijn zeventien vogelsoorten. "Hoor je! De halsbandparkiet."

Je zou hier een balkonnetje hebben, zeg, flesje wijn erbij. Maar als hier in de straat al een arbeidershuisje te koop komt, kost die meer dan drie ton, voor één verdieping en een zoldertje. Dus mocht die subsidie in de toekomst verminderen, maken ze toch gewoon even rondje met de pet door de buurt, zou je zeggen.

"Dat zou je zeggen. Wie weet doen we dat nog een keer, maar eerst zijn we bescheiden. We hopen dat veel mensen vrienden worden van de stichting."

Om hoeveel subsidie gaat het eigenlijk? "Dat weet ik niet precies, maar ik word ervan betaald, dus veel is het niet."

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat nieuwjaarsborrel in de Slatuinen
Waar achter een poortje op de Slatuinenweg
Wie vrijwilligers van de Stichting Natuurtuin Slatuinen, en ouders uit de buurt en hun kinderen
Wanneer zondag 8 januari, 15.00 tot 18.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans was even helemaal buiten

Nog meer kikkerzoekers: Pepijn Jansen, Timo Krynen, Jonas Jansen en Sam Krynen (vlnr). Met ouders Sacha Krynen, Evelien Roekevisch en Judith van Gemert Beeld Schuim
Nog meer kikkerzoekers: Pepijn Jansen, Timo Krynen, Jonas Jansen en Sam Krynen (vlnr). Met ouders Sacha Krynen, Evelien Roekevisch en Judith van GemertBeeld Schuim
De vrijwilligers Rob Spangenberg en Wesna Spring (met collectebus) Beeld Schuim
De vrijwilligers Rob Spangenberg en Wesna Spring (met collectebus)Beeld Schuim
Buurtbewoner Ronald Fabbro met zoon Jules, en Piet Nieuwenkamp, één van de oprichters van de Slatuinen, zo'n dertig jaar geleden Beeld Schuim
Buurtbewoner Ronald Fabbro met zoon Jules, en Piet Nieuwenkamp, één van de oprichters van de Slatuinen, zo'n dertig jaar geledenBeeld Schuim
Buurtbewoners Teun Castelein en Peggy de Jonge en vrijwilliger Sil Zijlstra (vlnr). De trotse vader: 'Dit is het eerste mediaoptreden van Cato.' Beeld Schuim
Buurtbewoners Teun Castelein en Peggy de Jonge en vrijwilliger Sil Zijlstra (vlnr). De trotse vader: 'Dit is het eerste mediaoptreden van Cato.'Beeld Schuim
Hierna krijgt Julie van moeder Stephanie Gross ook nog streepjes Beeld Schuim
Hierna krijgt Julie van moeder Stephanie Gross ook nog streepjesBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden