Column

Een Griekse tragedie in café Gruter

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

De psychiater ging zitten en zei: "Dus u kwam Pericles in café Gruter tegen en toen?"

"Hij huilde... Hij, bij wie de godin der overreding altijd op z'n lippen zat, sprak woorden die week waren geworden door zijn tranen en zwart van kleur zouden zijn geweest indien hij ze had mogen verven. Want hij beschreef me hoe zijn vriend Democratie gegijzeld werd en de dood naderde." ­

"Pericles herhaalde dat zijn vriend Democratie had gesteld dat al zeker sinds de ­tijden van Solon zijn vriend ­Democratie de kracht van de burgers van node had. Die kracht nam af door de aristocraten die op de burgers neerzagen."

"Pericles herhaalde dat juist de kracht van zijn vriend Democratie was dat - en ik citeer hem - 'wij voor onszelf een oordeel kunnen vormen en dat wij niet bevreesd zijn dat discussies schadelijk zijn voor ons handelen.' En Pericles vertelde dat juist de oordelen van de burgers na een debat voor hem het noodzakelijkste voedsel vormden." ­

"Pericles, die de Atheners trots liet zijn op zijn vriend Democratie, hield van het referendum. Maar hij zag nu dat de lieden die vroeger het meest opkwamen voor de gewone burgers, zij die ter ­linkerzijde van het debat stonden, diezelfde burgers monddood wilden maken door het referendum als niet-democratisch te verklaren. Daartoe haalde Pericles een artikel uit de Volkskrant uit zijn zak van ene Tom Zwaan, die beweerde dat 'referenda in strijd zijn met de democratie.' Het was een dolkstoot."

De psychiater zei: "Heeft u enig idee waarom die... Pericles... dat zei?"

"Jazeker. Alles staat op zijn kop en keert zich om. Laatst nam zo'n gecoiffeerde Thierry Baudet het op voor de gewone burger, terwijl zijn tegenstander, de grof gebreide Hans Spekman van de PvdA, meer het standpunt van de aristocratie verdedigde. De rol van de linkse Volkskrant schetste ik zojuist en de nationale omroep die onbevooroordeeld moet zijn, maakt elke dag propaganda-uitzendingen voor hen die in de Amsterdamse grachtengordel woonachtig zijn. Ik kan zo wel doorgaan. Het schetst allemaal de doodsstrijd van Pericles' vriend ­Democratie."

De psychiater knikte.

"U bent niet gek," zei de psychiater toen, "Ik zat ook in Gruter. Ik zag Pericles niet, maar wel die verdorven Volkskrantlezers, die uilogige Grachtengordelianen en het gewetenloze Omroepvolk en ze verheugden zich erop ­Democratie af te pakken van de tekortgedane Gangbaren."

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden