Een goede baan is niet goed genoeg meer

Veel mensen met middeninkomens komen in grote financiële problemen. Het aantal hoogopgeleiden met een baan of een eigen huis dat een beroep doet op schuldsanering of zelfs failliet gaat, neemt snel toe.

Archieffoto.Beeld anp

Volgens Joke de Kock, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK), is het een historische omwenteling: voor het eerst had vorig jaar meer dan de helft van het aantal schuldenaren een betaalde baan. 'Die trend heeft zich in 2012 doorgezet. We hebben nog geen harde cijfers over het afgelopen jaar, maar iedereen in de branche heeft het erover,' zegt De Kock.

Voorheen klopten vooral lager opgeleiden met beperkte financiële kennis aan bij de schuldsanering. Door de huidige crisis dient een nieuwe groep zich aan: goed opgeleiden en mensen met werk. 'De middenklasse voelt de crisis,' aldus De Kock.

De NVVK doet jaarlijks onderzoek naar mensen met schulden, van wie er nu 76.000 zijn. Daaruit blijkt dat mensen met middeninkomens door verlies van werk en/of hypotheekschulden in problemen komen. De Kock: 'Veel huizen zijn in waarde gedaald, met als resultaat een hypotheekschuld die veel hoger is dan de waarde van het huis. Twee à drie van de tien mensen in de schuldhulpverlening hebben een eigen huis.'

Lees meer in Het Parool, PS Geld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden