Column

Een geweldig idee

Wat is het verschil tussen een helderziende en een trendwatcher? Een helderziende heeft nog nooit een trend goed voorspeld en bij een trendwatcher gebeurt nooit wat hij helder ziet.

Adjiedj Bakas is een trendwatcher; het koffiedik aan de hand waarvan hij de toekomst voorspelt, is gestolen waar. Ik zal dat nu aantonen.

In Trouw van vorige week opperde hij een geweldig idee om het conflict tussen Israël en de Palestijnen op te lossen. Ik citeer: 'De beste oplossing: landaanwinning. De Middellandse Zee is vrij ondiep en voor de kust van Gaza kan uit de zee een stuk land van het formaat Westoever verrijzen. Kijk maar hoe groot Doebai op die manier werd. Nederlands vernuft kan hierin voorzien.'

Desgevraagd zei Bakas voor de radio dat zijn idee in Israël als een godsgeschenk werd aanvaard; hij had al met alle belangrijke personen gesproken en hij ging er zelfs een boek over schrijven: The future of faith.

Maar is dit eigenlijk een idee van Bakas?

Een klein jaar geleden, op 17 november 2012, schreef ik op deze plek: 'Een paar jaar geleden bedachten wij, een paar vrienden en ik, een oplossing [voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen - ThH]. Dat was op het moment dat in de krant stond dat Doebai voor het grootste Palmeiland 157 miljard dollar had neergeteld. Waarom bouwen we zo'n eiland niet voor de Palestijnen? Desnoods groter dan de ruimte die ze nu hebben.'

Aldus mijn column. Tot de vrienden met wie ik dit idee bedacht, behoorde trouwens niet Adjiedj Bakas.

Het kan natuurlijk dat Bakas Het Parool niet leest. Maar mijn column is destijds door verschillende websites overgenomen.

Zou Bakas een ideeënjatter zijn? Ik denk het wel. In een interview van dit jaar is de oplossing van het probleem in het Midden-Oosten nog ver te zoeken. Gelukkig jat Bakas niet alleen van mij. Hij jat van alles en iedereen.

Ach, als dit idee vrede tussen Israël en de Palestijnen teweegbrengt, mag Adjiedj met ons idee goede sier maken.

Ik denk alleen dat er daar nooit vrede komt, al maak je Palestine El Dorado zo groot als de Verenigde Staten. Ze zullen zeggen: laat de Joden er maar heen verhuizen.

Een conflict in een huwelijk los je meestal niet op door in een groter huis te gaan wonen.

Weerwoord Adjiedj Bakas

De beschuldigende vinger van Theodor Holman wijst naar hemzelf

Ik steel geen ideeën. Ik verzamel ze wel. Ik combineer ze, om zo weer tot nieuwe ideeën te komen. Vanwege mijn werk als trendwatcher spreek ik dagelijks met heel veel mensen in binnen- en buitenland over ontwikkelingen die ze bezighouden, en uit die gesprekken -en overige research- destilleer ik trends. Omdat ik me beweeg in uiteenlopende sectoren van onze maatschappij, werk ik veel met kruisbestuiving. Voorbeelden uit de ene sector vertaal ik naar oplossingen en strategieën voor andere sectoren. Veel van mijn klanten zitten nu eenmaal gevangen in het denkkader van hun vakgebied.

In zijn column van 7 augustus jl. beschuldigt Theodor Holman mij ervan 'zijn idee' over de oplossing van het Palestijns-Israëlisch conflict - vergroot het Heilige Land door middel van landaanwinning in de Middellandse Zee, zodat de koek groter wordt en dus makkelijker te verdelen - te hebben 'gestolen'. De feiten liggen echter anders.

Holman schreef zijn column hierover op 17 november 2012, terwijl ik het idee al beschreef in mijn boek World Megatrends (uit maart 2010, 2.5 jaar eerder dus dan Holman), het meer gedetailleerd uitwerkte in The Future of Faith (januari 2011) en er een filmpje over plaatste op Youtube op 10 maart 2011, ook 1.5 jaar eerder dan Holman. Het idee van landaanwinning voor de kust van Gaza en Israël - een potentiële megadeal voor Nederlandse baggeraars - werd ook opgepikt door de Israëlische overheid. Op 30 maart 2011 maakte premier Netanyahu bekend dit serieus te overwegen. Dat haalde de wereldpers. Een groot artikel hierover verscheen bijvoorbeeld op die dag in The Guardian.

Nu ga ik niet Holman op mijn beurt beschuldigen van diefstal. Soms hangen ideeën als het ware 'in de lucht', en zijn te grijpen door wie er maar voor open staat. Ook ligt het voor de hand dat juist Nederlanders op dit lumineuze idee komen. We zijn en blijven nu eenmaal polderaars en dijkenbouwers in hart en nieren.

Op het begrip originaliteit, dat achter Holman's beschuldiging schuilgaat, valt bovendien het nodige af te dingen. Wie heeft een idee als eerste? Je kunt lange filosofische gesprekken voeren over dit thema, maar dat ga ik nu niet doen. Wellicht komt Holman's reactie op mijn goede idee - iemand beschuldigen van 'ideeën jatten' - voort uit zijn journalistenmetier. 'Wie heeft de primeur?' is de vraag die veel journalisten zichzelf voortdurend stellen. Dat vormt natuurlijk geen enkel excuus voor het valselijk beschuldigen van mij. Dat Het Parool deze laster plaatste zonder de feiten te controleren, is een blunder van de hoofdredactie, die naar ik hoop eenmalig is.

Mijnheer Holman: accepteer maar dat u nooit op mijn niveau zult kunnen opereren. En check voortaan de feiten voor u aan een column begint. En bedenk: tegenover iedere beschuldigende vinger die u naar een ander uitsteekt staan altijd vier die naar uzelf wijzen.

Adjiedj Bakas,
trendwatcher

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden