PlusAnalyse

Een generatie criminelen voor wie moorden doodnormaal is

Nabil Amzieb, wiens hoofd in maart 2016 werd aangetroffen op een stoep in Amsterdam-Zuid, zou bepaald geen onschuldige rol hebben gespeeld in de onderwereldvete. Het toont eens te meer dat er een generatie criminelen actief is die moorden de normaalste zaak van de wereld vindt.

Paul Vugts
Waterpijpcafé Fayrouz Lounge werd na de vondst van Amziebs hoofd dichtgetimmerd Beeld Agata Nowicka
Waterpijpcafé Fayrouz Lounge werd na de vondst van Amziebs hoofd dichtgetimmerdBeeld Agata Nowicka

Lang heerste verbijstering over die macabere dood van de op het oog doodnormale jongen van Kattenburg. Dat beeld kantelde gaandeweg. Inmiddels is justitie ervan overtuigd dat Amzieb op 7 november 2015 één van twee schutters was die crimineel Eaneas Lomp (27) met veel kogels afslachtten in Krommenie.

Het plaatst zijn gruweldood in een ander perspectief. Nu past die in een patroon dat zich steeds scherper aftekent: amper volwassen mannen met een ogenschijnlijk normaal leven ­nemen ineens een moordopdracht aan en voeren die uit.

Het plegen van zo'n onderwereldmoord geldt in het milieu nu eenmaal als dé manier om snel stappen te zetten op de criminele ladder.

Nabil Amzieb is de zoveelste in een lange reeks Amsterdamse twintigers die inmiddels vastzitten voor betrokkenheid bij moordaanslagen óf zelf met grof geweld zijn omgebracht nadat ze op straat van zo'n liquidatie waren beschuldigd.

Amzieb, 23 pas en nét gediplomeerd onderhoudsmonteur, werd in maart vorig jaar geliquideerd. Zijn afgesneden hoofd werd voor waterpijpcafé Fayrouz in Amsterdam-Zuid op de stoep gedumpt.

Kerkdriel
Hij is zelfs niet de enige verdachte van betrokkenheid bij de liquidatie van Eaneas Lomp die inmiddels is doodgeschoten. Buurt- én leeftijd­genoot Mitchell Jansen, die de schutters zou hebben gechauffeerd, werd in december vermoord op straat gevonden in Medellín, Colombia.

Van afstand zouden de uitvoerders zijn aangestuurd door Omar Lkhorf (27), die mogelijk handelde uit wraak voor de moord op zijn broer Youssef (28) in 2012 in de Staatsliedenbuurt.

De tweede schutter was volgens justitie hun vriend Hicham M. (23).

Omar Lkhorf en Hicham M. zijn bovendien aangeklaagd voor de liquidatie van crimineel Chahid Yakhlaf eind 2015 in het Gelders Kerkdriel plus voor het beramen van enkele mislukte aanslagen.

Andere twintigers uit de groep vrienden die voornamelijk opgroeiden op de Oostelijke Eilanden, zitten vast voor een verijdeld moordplan in februari 2015 in Amsterdam-Nieuw-West.

Het belangrijkste bewijs tegen de verdachten komt uit het inmiddels leesbaar gemaakte berichtenverkeer via versleutelde 'PGP-Blackberry's' (Pretty Good Privacy). De berg e-mails die is opgediept uit een in Canada in beslag genomen computerserver, laat aan duidelijkheid weinig te wensen over. De gebruikers van de PGP's communiceren over de moordplannen in een koelbloedigheid waarvan je koud wordt. De berichtjes zijn weliswaar in straattaal geschreven, maar in hun context heel goed te duiden.

Bloedvergieten
Het belangrijkste verweer van de verdachten: op de cruciale momenten waren de PGP's in gebruik bij anderen die we niet kunnen verklikken omdat daarop de doodstraf staat.

Het wordt voor henzelf en hun advocaten een hele klus de rechters daarvan te overtuigen.

Het beeld dat opdoemt uit al die onderling samenhangende strafzaken: de twintigers moorden alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Dat zo veel zo jonge verdachten langdurige celstraffen moeten vrezen, levenslang in sommige gevallen, is binnen het criminele milieu op zichzelf weer een bron van levens­gevaarlijke paniek. Maakt iemand de noodsprong naar justitie, als kroongetuige? Die angst en argwaan dreigen tot nieuw bloedvergieten leiden, om mogelijke spijtoptanten bij voorbaat de mond te snoeren.

Zo lijkt de vicieuze cirkel haast onmogelijk te doorbreken.

Zie ook: Wie was Nabil Amzieb en waarvan wordt hij nu verdacht?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden