'Een geluk dat hij alleen een mes bij zich had'

DENDERMONDE - Lieve Pelleman (48) barst in tranen uit. ''Godzijdank", snikt ze. ''Godzijdank zijn mijn kleinkinderen niet bij de slachtoffers. Sorry, zo mag ik niet denken. Maar ik doe het toch."

Samen met haar dochter staat ze verweesd bij de politieafzetting. Even verderop ligt de crèche, Fabeltjesland, waar enkele uren eerder een geschminkte man binnendrong en met een mes begon in te steken op jonge kinderen. Tegen het middaguur is de balans drie doden - twee kleine kinderen en een leidster - en twaalf zwaargewonden. De verslagenheid is groot.

Op straat drommen verbijsterde buurtbewoners samen. Journalisten stromen van heinde en verre toe. Lieve Pelleman kan haar tranen niet bedwingen. Haar twee oudste kleinkinderen van zeven en negen jaar zitten in de naschoolse opvang bij De Reddertjes, pal naast Fabeltjesland.

''We noemen het de kindercampus. Het complex is pas drieënhalf jaar open. Er zijn een crèche, een buitenschoolse opvang en een consultatiebureau gevestigd. Mijn dochter had eigenlijk ook de jongste, onze Ciske van twee jaar, in Fabeltjesland willen onderbrengen, maar er was geen plaats meer. Oh, wat ben ik daar op dit moment blij om. Ik dacht dat dit alleen maar in Amerika kon gebeuren. Toch niet hier, in Dendermonde. Ik vind het zo erg voor de ouders van de slachtoffertjes en voor de nabestaanden van de leidster. Ik ben zo bang dat het iemand is die ik ken", zegt ze snikkend.

Ouders en familieleden worden opgevangen in een crisiscentrum. Langzaam sijpelen er meer details naar buiten over wat zich deze zwarte vrijdagochtend heeft afgespeeld in de kindercrèche. Over hoe de man, geschminkt als 'The Joker' uit de Batman-films, linea recta naar de babygroep ging en met een mes begon te zwaaien. En over hoe de leidsters probeerden hem te overmeesteren, terwijl de anderen probeerden de kinderen te beschermen. Tevergeefs.

''Ik heb jarenlang mijn kleinzoon hier naar de crèche gebracht. Geen moment sta je erbij stil dat zoiets kan gebeuren. Volgens mij moet de dader uit deze streek afkomstig zijn. Dat kan bijna niet anders. Anders ga hier toch niet heen", zegt Robert van Overloop, gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang in Dendermonde. Ook hij is met stomheid geslagen. ''Eigenlijk hadden we als gemeente vanavond onze nieuwjaarsreceptie gepland", zegt hij. ''Maar die zal wel niet doorgaan. De stad is in rouw. Iedereen is in shock."

Oud-politieman Jan de Brouwer (69) blijft maar met moeite zijn emoties de baas. ''Ik heb ooit een busongeluk meegemaakt, in 1966, waarbij tien kinderen om het leven kwamen. Dat beeld, van die kleine dode lichamen is me altijd bijgebleven. Verschrikkelijk."

Theo Janssens, voorzitter van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) waar het kinderdagverblijf toe behoort, was als één van de eersten ter plekke. ''Ik was er vrij vroeg bij. In de gangen en de zalen moest ik over kinderen heen stappen, wenend, bloedend. Dit is een dag die ik wellicht nooit meer vergeet", zegt hij 's middags op een persconferentie.

Jan de Brouwer (69) zucht eens diep. ''En dan is het nog een geluk bij een ongeluk dat deze man alleen maar een mes bij zich had en geen geweer. Kunt u zich voorstellen wat voor een bloedbad hij dan had kúnnen aanrichten." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden