PlusPS

Een foto te gewoontjes? Laat jezelf dan printen in 3D

De selfie heeft de foto maar gewoontjes gemaakt. Dankzij de 3D-printer zijn plastic beeldjes van jezelf of een dierbare in opkomst. 'Ik kan nu mijn oma op mijn handpalm zetten en van alle kanten bekijken.'

Johan Blom deed een beeldje van zichzelf cadeau aan zijn moeder en staat nu, ook met zijn huwelijksbeeldje, in haar poppenhuis Beeld Dingena Mol
Johan Blom deed een beeldje van zichzelf cadeau aan zijn moeder en staat nu, ook met zijn huwelijksbeeldje, in haar poppenhuisBeeld Dingena Mol

De barse kop van Beethoven op de piano, Jezus en Maria in de kerststal, porseleinen engelen of Victoriaanse dames op de schoorsteenmantel. Beeldjes in huis beperkten zich tot voor kort vooral tot bekende of mythische figuren. Vrijwel geen mens had een sculptuur of borstbeeld van zichzelf of een dierbare in de woonkamer staan.

Dankzij de 3D-printer zijn de mogelijkheden daartoe aanzienlijk vergroot. Bij gespecialiseerde winkels kun je een 3D-selfie laten maken: een geprint beeldje van jezelf. Om dat voor elkaar te krijgen, moet eerst het hele lichaam worden gescand met een handscanner, een aangepaste tablet of een 360 graden fotocabine. Vervolgens wordt in ongeveer vier uur tijd een 3D-model van de scan geprint.

"Het is vergelijkbaar met beeldhouwen, alleen gebeurt dat nu niet meer alleen met beroemdheden, maar ook met 'gewone' mensen," zegt Michiel de Boer, mede-eigenaar van 3DSelfie in Haarlem. "Het enige verschil is dat je bij beeldhouwen vanuit het niets aan de slag gaat en dat dit een een-op-eenvergelijking is."

Volgens De Boer laten veel klanten zo'n beeldje maken, omdat het zo anders is dan een foto. "Een 3D-figuur kun je optillen en van alle kanten bekijken. Een heel andere ervaring."

Glazen stolp
De Boer en zijn compagnon Niels van der Eb krijgen om die reden geregeld aanvragen van mensen die terminaal ziek zijn en zichzelf nog willen laten vastleggen.

Ook Cisca Wijmenga (53) en haar man Marten (59) besloten dat vorig jaar te doen. Al veel eerder las Wijmenga over kinderen van de Amsterdamse basisschool Steigereiland van wie geen schoolfoto, maar een 3D-geprint poppetje werd gemaakt.

"Toen mijn man ernstig ziek werd, leek me een beeldje van ons samen mooi. We besloten dat te doen op het moment dat hij enigszins in goede conditie was. Kort erna zou hij een chemokuur krijgen en zou zijn haar uitvallen. We wilden een mooie herinnering hebben aan hoe hij was."

Subtiel
Wijmenga en haar man reisden daarvoor vanuit Groningen naar Haarlem. In de 360 graden fotocabine werden van alle kanten in enkele seconden 120 foto's gemaakt. "We kozen de leukste uit. Een week later hadden we het beeldje al in huis. Het staat onder een glazen stolp, omdat het kwetsbaar materiaal is dat veel stof vangt en gauw kapot kan vallen."

Het beeldje van Cisca Wijmenga en haar inmiddels overleden man Marten Beeld Dingena Mol
Het beeldje van Cisca Wijmenga en haar inmiddels overleden man MartenBeeld Dingena Mol

Een halfjaar later overleed haar man. "Als ik naar het beeldje kijk, roept dat nog steeds veel emoties op, maar het geeft me wel een positief gevoel. Het herinnert me aan de tijd voordat hij ziek werd."

"Ik vind het ook fijn dat het zo subtiel is. Een grote foto van ons samen is confronterend. Het beeldje is niet zo heel scherp en Marten heeft ook geen bril op omdat dat niet kon in de scancabine, maar toch herken ik hem meteen aan zijn houding. Het laat écht zien hoe hij was."

Ook voor Johan Blom (36) hebben 3D-beeldjes een bijzondere betekenis. Het poppenhuis van zijn overleden moeder staat vol met 3D-figuren van verschillende familieleden, onder wie hijzelf, zijn vrouw, zijn moeder, vader en oma.

"Mijn moeder was van kinds af al bezig met poppenhuizen. Ze richtte die op haar eigen manier in door bijvoorbeeld stoffen uit de kleding van haar vader en moeder te gebruiken. Maar in een poppenhuis horen natuurlijk ook bewoners."

"Op Moederdag gaf ik haar daarom een 3D-figuur van mezelf cadeau. Later is dat uitgebreid met 3D-beeldjes van bijna de hele familie. Mijn oma van 92 jaar zou misschien niet meer zo lang te leven hebben en zou zo kunnen voortleven in het poppenhuis. Maar helaas overleed juist mijn moeder vorig jaar onverwacht."

Baukje en haar man Rens Beeld Dingena Mol
Baukje en haar man RensBeeld Dingena Mol

Het poppenhuis is daarom extra waardevol voor de familie Blom. "Het is een mooie herinnering aan haar en een pronkstuk waar mijn moeder heel trots op was."

Blom heeft onlangs nog een nieuw beeldje toegevoegd. "Mijn vrouw en ik lieten ter gelegenheid van onze bruiloft een 3D-figuur van ons samen maken, zodat we dat op de bruidstaart konden zetten. Dat beeldje staat nu in het poppenhuis."

Bij 3DSelfie uit Haarlem komen ook veel baasjes van huisdieren, families, zwangere vrouwen of verliefde stellen voor een tastbare herinnering. Het voordeel van de 360 graden fotocabine is dat je erin kunt bewegen en toch een mooi resultaat hebt. Met een handscanner moet je echt stilstaan, anders kan later in de printversie zomaar een arm of been ontbreken.

Klanten kunnen beeldjes van 10, 15, 18 en 22 centimeter hoog laten printen. Een 3D-selfie van 10 centimeter kost 95 euro, het grootste formaat 310 euro. Dat zal een van de redenen zijn waarom de klanten nog niet rijen dik voor de deur staan.

Local Makers, nog maar een van de weinige bedrijven in Amsterdam in 3D-design en 3D-printen, ontvangt in drukkere periodes zo'n twintig klanten per maand. Opvallend genoeg was het daar geen hipster die zich al vroeg meldde voor een 3D-selfie, maar tante Annie van een paar straten verderop. De oudere dame zonder familie liet zichzelf maar liefst dertig keer uitprinten. Vervolgens deelde ze de beeldjes uit aan iedereen die ze kende.

"We denken dat ze zo een mooie herinnering wilde achterlaten voor als ze er niet meer is," aldus Katelijne Kenter, designer bij Local Makers.

Lichaamstaal
Hoe waardevol zo'n herinnering kan zijn, ervoer Lisa Kläver, lead designer bij Local Makers, van heel nabij. Ze liet haar complete familie, bestaande uit 45 personen, in 3D printen. "Ieder familielid heb ik ingescand en daarna geprint. Met Kerstmis deed ik alle 3D-poppetjes cadeau aan mijn ouders. Ze staan nu bij hen thuis, verspreid over elf planken in de kast."

Nadat grootmoeder het jaar daarop was overleden, besloot Kläver voor ieder familielid een beeldje van oma uit te printen. "Ik bleef maar huilen toen mijn overleden oma uit de printer kwam. Het is zo anders dan een foto, waarop mensen vaak expres blij kijken."

"Een 3D-figuur weerspiegelt veel meer kanten van iemand. Daardoor raakt het me zo. Mijn oma is herkenbaar door houding en lichaamstaal. Ik kan haar op mijn handpalm zetten en van alle kanten bekijken. Het beeldje is een klein juweel."

Veel mensen hebben dat gevoel, blijkt uit de aanvragen van ongeneeslijk zieke of erg oude mensen die Local Makers geregeld krijgt. Soms gaat Kläver met de handscanner, een soort strijkijzer, bij mensen langs, omdat zij niet of nauwelijks meer kunnen lopen. Ze draait voor de 3D-print gedurende twee minuten om mensen heen. "Nabestaanden hebben later veel steun aan zo'n beeldje."

Lisa Kläver liet alle 45 familieleden printen. Hier haar moeder, vader en wijlen haar oma Beeld Dingena Mol
Lisa Kläver liet alle 45 familieleden printen. Hier haar moeder, vader en wijlen haar omaBeeld Dingena Mol

Maar 3D-poppetjes zijn er net zo goed voor de vrolijke momenten. Zo lieten Rens en Baukje uit Amsterdam een beeldje maken toen Baukje in verwachting was. Rens: "Een herinnering aan een mooie periode, voor altijd vastgelegd."

Na het scannen zorgt Katelijne Kenter voor de nabewerking. "De scanner ziet elke plooi en elk vetrolletje, terwijl die in werkelijkheid helemaal niet zo zichtbaar zijn. Knellende behabandjes komen bijvoorbeeld veel voor. Deze kleine oneffenheden kan ik gladder maken."

De meeste mensen kiezen voor plastic en voor een neutrale kleur als wit, brons, zilver of zwart, maar in principe zijn de mogelijkheden eindeloos. "Hout, marmer, rubber, ingekleurd zandsteen: het kan allemaal. Je kunt zelfs een stressbal of deurklopper van jezelf maken. Dat is dan wel duurder."

Een plastic 3D-figuur van 14 centimeter hoog kost bij Local Makers 95 euro. Voor elke extra print betaal je 45 euro. "Mensen schrikken soms van die prijs, maar bij een professionele portret­fotograaf ben je vaak ook 100 euro kwijt."

Jongenshoofd
Anouk van Reijen (30) wilde graag een beeldje van zichzelf als toerist, als souvenir én als prototype voor een levensgrote sculptuur. Afgelopen jaar ging zij een week met vakantie in de woonwijk De Slagen in Den Bosch.

Anouk van Reijen als rugzaktoerist Beeld Dingena Mol
Anouk van Reijen als rugzaktoeristBeeld Dingena Mol

"Het idee was om andere culturen in eigen land te ontdekken. Ik logeerde bij een familie en leerde mensen uit de buurt kennen. Na afloop liet ik een 3D-selfie maken van mezelf met rugzak en een selfiestick."

Van Reijen zou graag het prototype op grotere schaal laten printen - een beeld als cadeau aan de buurt. "Daarover ben ik nog in gesprek met de gemeente Den Bosch. De kleine versie staat bij mij in de kast."

Ook Roman (9) zag wel iets in zo'n 3D-beeldje. Bij hem thuis staat geen ernstige Bach of Beethoven op de piano, maar zijn eigen bronskleurig jongenshoofd. Hij gaf het cadeau aan zijn vader die 50 jaar werd.

"Papa was er heel blij mee en heeft het meteen op de piano gezet. Als hij zit te spelen, kan hij ernaar kijken."

Roman speelt ook piano en vindt het soms een beetje raar zichzelf in brons te zien. "Maar ik vind het wel mooi!"

De 9-jarige Roman op de piano Beeld Dingena Mol
De 9-jarige Roman op de pianoBeeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden