Plus

Een fietsende vuilnisbak als oplossing voor afval in de stad

Afval zorgt voor steeds meer creatieve oplossingen in de stad. Een biking bin haalt op de Wallen zwerfvuil op bij toeristen en door afval te scheiden, sparen centrumbewoners voor korting.

De biking bin haalt op de Wallen en in de Nieuwmarktbuurt afval van toeristen op Beeld Rink Hof
De biking bin haalt op de Wallen en in de Nieuwmarktbuurt afval van toeristen opBeeld Rink Hof

Is het een fietsende vuilnisbak? Of een bakfiets die zwerfvuil meeneemt? Zaterdag onthulde milieuorganisatie De Gezonde Stad de biking bin, die op de Wallen afval van toeristen ophaalt.

Tegelijk opende op het Waterlooplein een Zero Waste Lab, waar buurtbewoners gescheiden huisvuil kunnen inleveren in ruil voor kortingsmunten.

Buurtlaboratorium
Het is het tweede buurtlaboratorium dat De Gezonde Stad opent. Op het Dapperplein kunnen bewoners al sinds november terecht met zakken papier, plastic en textiel in ruil voor korting, onder meer op de Dappermarkt.

Rond het Waterlooplein en in de Nieuwmarktbuurt doen nu ook filialen van bekende ketens mee, zoals Coffee Company en Ekoplaza. Albert Heijn geeft per munt korting op biologisch vlees. Bij De Condomerie krijg je er een condoom voor.

Net als op het Dapperplein is het de bedoeling het afval ter plekke een tweede leven te geven, door zitbankjes te maken van oud plastic bijvoorbeeld.

Zo wil De Gezonde Stad laten zien dat afval eigenlijk een grondstof is, wat Amsterdammers moet stimuleren hun huisvuil beter te scheiden. Met slechts zo'n 30 procent gescheiden afval blijft de stad nu ver achter bij het ­landelijk gemiddelde (circa 50 procent).

Weinig ruimte
Met de biking bin wil men ook de buurten rond de Nieuwmarkt en de Wallen bij het buurtlab betrekken. Een zoektocht naar ruimte daar liep op niets uit. Jammer, vindt Bonnie Joosten van De Gezonde Stad. "Daar is de nood het hoogst." Er is weinig ruimte op straat, dus hebben de ­bewoners ook weinig containers binnen handbereik voor gescheiden afval. Bijna geen, durf ik te zeggen."

Voorlopig reiken de Zero Waste Labs nog kortingsmuntjes uit, maar het duurt niet lang voordat ze overgaan op een digitaal systeem. Daarvoor werken ze samen met Wastedlab in Amsterdam-Noord, een enigszins vergelijkbaar initiatief om afvalscheiding te stimuleren met korting.

Sinds het voorjaar van 2015 kunnen bewoners van de buurten rond de Van der Pekmarkt hun plastic afval inleveren op de markt. Voorheen werden de zakken ook aan huis opgehaald. Maar de groei - in één jaar van honderd naar ­zevenhonderd deelnemers - dreigde Wastedlab boven het hoofd te groeien en er werd een ledenstop ingelast.

Digitale inzameling
Die tijd heeft onderzoeksbureau Cities, de initiatiefnemer, gebruikt om de inzameling digitaal te organiseren. Het afval mag nu, in de ­speciale zakken, gewoon in de containers op de hoek van de straat, in het hele stadsdeel. De ­containers hebben een QR-code gekregen. Na het scannen van de code met de smartphone en het uploaden van een foto van de zak wordt de kortingsmunt automatisch bijgeschreven.

Daarmee kunnen ze in Noord dan weer ­korting krijgen, zoals een gratis portie loempia's bij een hoofdgerecht van Thais restaurant ­Pasoek, het derde bolletje gratis bij ijssalon ­IJskoud de Beste of een gratis warme drank bij een broodje kroket van Febo.

"Het concept blijft hetzelfde, maar nu is het systeem ook berekend op groei," zegt Francesca Miazzo van Cities. Ook de buurtlaboratoria aan het Dapperplein en het Waterlooplein gaan snel over naar het digitale systeem van Cities, zegt Joosten.

Voordelen
Het computersysteem heeft ook voordelen voor de winkeliers die meedoen. "Dat zijn de helden van dit systeem," zegt Miazzo. Cities kan ze nu beter begeleiden om het potentieel dat de ­kortingen hebben als lokkertje voor klanten te benutten. "Zijn ze te veel kwijt aan korting? Wat kunnen ze doen om meer klanten te binden?"

Want dat is de kracht van Wastedlab, volgens Miazzo. Het stimuleert huishoudens om beter op te letten wat ze weggooien, zodat het afval in de Wastedzakken zuiverder grondstoffen oplevert. Als trekker van nieuwe klanten voor mkb'ers heeft het nog eens extra toegevoegde waarde, terwijl andere afval­inzamelsystemen, zoals statiegeld, geld kosten.

In Noord wil Cities ook in de armere buurten meer ruchtbaarheid geven aan het systeem. Dichtbevolkte buurten, lage inkomensgroepen en ouderen zijn nu stuk voor stuk moeilijk te porren om hun afval te scheiden. Met het vooruitzicht van een beloning lukt het misschien wel. En een ander voordeel: "Het is minder ­stigmatiserend dan de Stadspas."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden