Plus

Een feestje voor nieuwe kaaskoppen in de Stopera

De naturalisatieceremonie voor nieuwe Nederlanders mocht wel wat vlotter, vond de gemeente. Gisteren was op de Stopera de eerste ceremonie nieuwe stijl. Met haring, bitterballen en ossenworst na afloop.

Wethouder Abdeluheb Choho verwelkomt de nieuwe staatsburgersBeeld Maarten Brante

Het voelt een beetje als een diploma-uitreiking, zegt de Armeense Magda. Achttien jaar heeft ze moeten wachten op het Nederlanderschap, en nu is het eindelijk zover.

De ceremonie is voor haar dan ook meer dan een formaliteit. Een Nederlands paspoort geeft haar de mogelijkheid de wereld over te reizen en ze mag nu ook stemmen. Maar belangrijker: ze is vanaf nu een volwaardig Nederlands staatsburger.

De ceremonie markeert voor vrijwel alle mensen die deze week in het stadhuis genaturaliseerd worden een belangrijk moment. Daarom besloot wethouder Abdeluheb Choho eind vorig jaar ook de plechtigheid aan te passen. Niet alleen worden de Nederlandse normen en waarden benadrukt, de nieuwe ceremonie is ook 'gericht op wat voor nieuwkomers leuk zou zijn, in plaats van wat wij vinden wat zij als Nederlanders zouden moeten doen'.

Operazanger Henk Kreukniet, die al sinds mensenheugenis elke dinsdag het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus zong voor de nieuwe Nederlanders, is vervangen door een eigentijds filmpje waarin het volkslied gezongen wordt door Amsterdammers, het zesde couplet is geschrapt.

Daarnaast is er ook een flitsende videoclip over de geschiedenis van Amsterdam in elkaar gedraaid. Saillant: op het moment dat het in het filmpje gaat over 'respect voor de wetten die in Nederland gelden' is heel kort de oud-president van de Amsterdamse Hells Angels Daniel Uneputty in beeld.

Iets bijzonders
"Dit is een moment dat al deze mensen hun hele leven bij zal blijven, daar mag je dan best iets bijzonders van maken," zegt Choho, zelf geboren in Marokko. Toen hij ruim twintig jaar geleden Nederlander werd, moest hij nog aan een balie van een gemeentelijk kantoor een formulier ondertekenen.

De naturalisatieceremonie bestaat pas sinds 2006, toen toenmalig minister Rita Verdonk die verplicht stelde. Sindsdien worden elke week op het Amsterdamse stadhuis tussen de vijftig en zestig mensen Nederlander.

De naturalisatieceremonie bestaat pas sinds 2006Beeld Maarten Brante
De borrel is gratis. Want, zegt de wethouder: 'Nederlanders houden van gratis'Beeld Maarten Brante

In zijn toespraak vertelt Choho over de rechten en de plichten die horen bij het Nederlanderschap, over gelijkheid, vrijheid van geloof en vrijheid van meningsuiting. Maar ook over alle regels die niet op papier staan. "In Nederland trakteert iemand die jarig is op zijn werk, terwijl in andere landen de jarige juist wordt getrakteerd."

Belofte
Dan is het tijd voor de 'verklaring van verbondenheid', die door sommige nieuwe Nederlanders in aanzienlijk beter Nederlands wordt uitgesproken dan door anderen. Het overgrote deel van de mensen verkiest met de rechterhand geheven het 'dat verklaar en beloof ik' boven 'zo waarlijk helpe mij God almachtig'. Een gesluierde vrouw weigert Choho een hand te geven.

Iedereen krijgt, naast het officiële document dat het Koninklijk besluit formaliseert, een boek over de geschiedenis van Amsterdam. En dan is het tijd voor de borrel, met bitterballen, haring en ossenworst. Helemaal gratis, want zo zegt de ambtenaar die de ceremonie aan elkaar praat: 'Nederlanders houden van gratis'.

Trots houdt de 33-jarige Candra Sumarta zijn certificaat vast. Hij is geboren in Indonesië, maar mag zich vanaf vandaag eindelijk echt Nederlander noemen. "Maar ik hou nog steeds niet van haring," zegt hij lachend. Ook voor hem is het een belangrijke dag, en niet alleen vanwege de praktische voordelen van een Nederlands paspoort. Echt erbij horen, dat is wat telt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden