Een eeuw aan theaterfoto's geveild

Halina Reijn met een uitpuilend decolleté in een strakke wikkeljurk, John Kraaijkamp senior als King Lear in een eenvoudige borstrok, Joan Nederlof in vossenbont, haar in panty gehulde benen wijd. De Nederlandse theaterfotografie heeft flink wat iconische beelden opgeleverd. Over een maand zijn honderdvijftig daarvan te koop op een veiling. Zaterdag werd de catalogus gepresenteerd.

Simon van den Berg
Johnny Kraaijkamp in King Lear, 1979. Beeld Leo van Velzen
Johnny Kraaijkamp in King Lear, 1979.Beeld Leo van Velzen

Initiatiefneemster advocaat Helena Verhagen kwam voor een opdracht die te maken had met nieuwe financieringsvormen in de kunsten in contact met theatergroep Mugmetdegoudentand. Ze was enthousiast over de publiciteitsfoto's van de groep, die van oudsher worden gemaakt door het wereldberoemde fotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. Konden ze daar niet méér mee doen? Binnen de kortste keren groeide dit idee uit tot een veiling van honderdvijftig markante foto's uit een eeuw theatergeschiedenis.

Verhagen hoopt dat de veiling een ton gaat opbrengen. 'Het geld gaat in een fonds waaruit jonge theatermakers geld kunnen aanvragen voor publiciteit en marketingplannen.'

De catalogus toont een grote diversiteit: publiciteitsbeelden (soms zwaar bewerkt) die als posters door de stad hebben gehangen, rauwe scènefoto's en documentairefotografie (alle makers van de opera Reconstructie uit 1968; kinderen die naar een voorstelling van Scapino Ballet kijken) staan door elkaar. Foto's van Ben van Duin staan naast beelden van Philip Mechanicus en Paul Huf.

De foto's werden uit duizend inzendingen gekozen door fotograaf en schrijver Hans Aarsman, acteur Gijs Scholten van Aschat en kunstcritica Anna Tilroe. 'We hebben de gezelschappen gevraagd hun mooiste foto's op te sturen', zegt Verhagen. 'We kregen een mooi beeld van de afgelopen twintig jaar. Om ook de eerdere geschiedenis mee te nemen, hebben we contact gezocht met het Theater Instituut Nederland en het Maria Austria Instituut. Zo is er een prachtig tijdsbeeld van een eeuw theater.'

De Veiling is op 16 december in Arti. Kijkdagen van 12 tot en met 15 december. Meer info op deveiling.org.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden