'Een Disneyland voor tatoeages'

'Het is een soort Disneyland voor tatoeages. Ik noem het ook wel het Taticaan, een soort heiligdom, het epicentrum van de tattoo.' Nederlands bekendste tattoo-artiest en kunstenaar Henk Schiffmacher opent zaterdag tijdens de Amsterdamse Museumnacht zijn droom, het Amsterdam Tattoo Museum.

ANP/Redactie
Henk Schiffmacher © anp Beeld
Henk Schiffmacher © anp

In de drie monumentale panden aan de Plantage Middenlaan wordt woensdag nog keihard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. Schiffmacher laat niets aan het toeval over. Hij helpt mee met het verschuiven van een kast, spreekt iedereen aan die hij tijdens een rondgang tegenkomt, geeft aanwijzingen of verzint ter plekke wat voor tekst er op een vitrinekast moet komen te staan. 'Het is een gigantisch kunstwerk aan het worden. Een soort etalage van mijn leven', vertelt de tattookoning.

Verzamelwoede
De voorwerpen in het museum komen namelijk vrijwel allemaal uit de mottenballen bij Schiffmacher. Dat het woord verzamelwoede oprecht op hem van toepassing is, blijkt wel uit de naar eigen schatting 60.000 items die in zijn huis stonden. 'Ik ben wel een beetje een dwangmatige verzamelaar', erkent de kunstenaar. 'Het is nu heel kaal in huis. Het zou maar zo kunnen dat ik me hier straks meer thuis voel.'

In het museum komt de geschiedenis van de tatoeage aan de orde, in diverse culturen en volkeren over de hele wereld. Zoals in het leger, bij gevangenen, zeelui, hoeren en circusartiesten. Maar ook bij de high society en vorstenhuizen. Dit wordt verteld aan de hand van honderden tattoomachines en handwerktuigen, vele foto's, schilderijen, tekeningen, beelden en zelfs stukken getatoeëerde huid op sterk water. 'Zoals dat van een walvisvaarder uit 1850', omschrijft Schiffmacher een van zijn pronkstukken.

Boekenarchief
Verder herbergt het museum een bibliotheek met 's werelds grootste boekenarchief op het gebied van tatoeages en staat er twee keer per jaar een nieuwe tentoonstelling gepland. Ook vinden er workshops en seminars plaats en worden zelfs expedities georganiseerd naar allerlei landen om onderzoek te doen naar tatoeages.

Vanzelfsprekend kan de bezoeker ook een plaatje op zijn lijf laten zetten. 'We hebben een shop waar een gepensioneerde werkt en een waar topfiguren vanuit de hele wereld korte periodes komen tatoeëren', aldus Schiffmacher.

Het museum biedt een werkplek aan mensen die langdurig werkloos zijn geweest. Schiffmacher werkt hiervoor samen met Jeannette Seret van Partners aan het Werk. Zij heeft 1,5 miljoen euro in het museum gestoken en in ruil daarvoor heeft zij nu 30 'trajectmedewerkers' geleverd. Dat moeten er op den duur 300 per jaar worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden